TV: Därför är svävande båtar framtiden – vi kollar in Hydros HY-X
Den utfällbara bärplanstekniken testas på en 20-fotsbåt för att senare förmodligen användas på en serieproduceras 41-fotare. Foto: Hydros Innovation

TV: Därför är svävande båtar framtiden – vi kollar in Hydros HY-X

Bärplansbåtar börjar nu funka tillräckligt bra och är - i alla fall ibland – tillräckligt snygga för att tilltala båtköparna. De har också en rad fördelar jämfört med vanliga båtar.
I Schweiz experimenterar man med infällbara bärplan på båten Hydros HY-X.
Kolla in den coola båten här.

Från San Francisco till Lidingö – på flera ställen världen över så snickras och byggs och experimenteras det med bärplansbåtar, såväl motor- som segelbåtar. Det är ingen ny företeelse och vi har sett det på motorbåtar redan för 40 år sedan och i militära sammanhang dyker det emellanåt upp spektakulära skapelser som svävar fram över vattnet.

Men skillnaden nu är att det verkar ha vaknat en acceptans även hos konsumenterna. Nya tävlingsklasser med bärplansutrustade segelbåtar dyker upp hela tiden. Och i en industrilokal på Lidingö växer det ambitiösa projektet Candela fram, en eldriven bärplansbåt som på allvar ska ta upp konkurrensen med vanliga båtar med förbränningsmotorer.

Nästa sida: Ihopfällbar bärplansbåt – från Schweiz så klart