Här är de 8 bästa navigationsapparna för surfplattan och mobilen

Surfplattan och telefonen är numer givna hjälpmedel på sjön. Tidningen Båtnytt har kollat på de åtta mest intressanta apparna för navigering på sjön.

Marine Navigator.

Publicerad 160518

Klicka här nedan för att gå direkt till:

Denna sida: Marine navigator & Garmin Bluechart Mobile
Seapilot & inavx
Eniro på Sjön & Jeppesen Marine plan2nav
Navionics & Transas Isailor

 

Marine Navigator

Denna app finns bara till Android, du laddar ned den för 57 kronor, sedan kostar kartorna 490 kronor och du laddar ned dem till din platta. Du behöver alltså inte vara ansluten till internet när du sedan ska använda korten.

Denna app riktar sig till dig som gillar rasterkort och vill ha gott om data i appen. Sjökort laddas ned från www.soltek.se, precis som till Inavx. Dessa måste installeras och det är inte lika lätt att komma igång som med andra appar.

En fördel är att det finns flera Androidplattor från bland annat Sony och Samsung som är vattentäta. Har du en sådan slipper du att hålla på med vattentäta fodral utan kan ladda ned din app och köra järnet direkt.

Plattform: Android

Pris: 81 kronor för app, från 490 kronor för kartor

Garmin Bluechart Mobile

Garmin Bluechart Mobile

Denna app rekommenderas inte att navigera med av Garmin, utan tillverkaren vill främst se den som ett tillbehör till deras navigatorer. Garmin vill givetvis att du ska fortsätta att köpa deras vanliga navigatorer och använda appen tillsammans med dessa.

Jag tycker att den fungerar bäst som ett komplement till den fasta navigatorn. Jag har roat mig med att lägga många rutter och sedan överföra dem till navigatorn i båten trådlöst, det är smidigt om du har en modern navigator från Garmin.

Appen är gratis att ladda ned, sedan kan du köpa sjökort över det område du behöver. Norden kostar 1 295 kronor och inkluderar kort från Hydrographica. Jag gillar hur man kan sätta fingret på en punkt och sedan få upp olika alternativ, som rutt, fiskeplats och annat. Det märks att Garmin jobbat en hel del med användargränssnittet, för appen är mycket smidig och fungerar i mina ögon även på egen hand utan koppling till navigator.

Plattform: Ios

Pris: Gratis app, sjökort från 1 295 kronor för Norden

Nästa sida: Inavx & Seapilot