Här är risken störst att bli fästingbiten i sommar
Förbered dig ordentligt så att fästingarna inte kommer åt dig när du kliver i land i skärgården i sommar. Foto: Johannes Nordemar

Här är risken störst att bli fästingbiten i sommar

Skärgård och kuststräckor är högriskområden när det gäller fästingburna sjukdomar. Men det finns sätt att skydda sig. Här reder tidningen Praktiskt Båtägande ut en rad frågor kring fästingbett.

Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur, även människor. Eftersom de kan sprida flera obehagliga sjukdomar är det viktigt att vara medveten om var fästingar ofta förekommer, hur man skyddar sig och hur de plockas bort om de bitit sig fast. 

I och med att den fästingburna virussjukdomen TBE spridit sig från baltländerna och Mellaneuropa upp till Skandinavien, behöver vi idag vara mer medvetna om hur vi skyddar oss. TBE kan orsaka svår hjärninflammation, och nu är smittan utbredd längs stora delar av Sveriges kust och kring de stora sjöarna Mälaren, Vättern och Vänern (se kartan över riskområden i Norden längre ner på sidan). I dessa områden räknar folkhälsomyndigheten med att var 20:e fästing bär på smittan. Mellan 150 och 200 personer drabbas varje år i Sverige, men enligt Harald Zetterquist, läkare vid vaccinationskliniken i Nyköping, är mörkertalet stort. 

– Vissa människor får bara en lindrig form av TBE som sedan läker ut av sig själv. Symptomen är influensaliknande, med allmän sjukdomskänsla och trötthet.

Gå direkt till: Så skyddar du dig mot bett 

Därför är det inte säkert att den som smittats ens kopplar ihop det med fästingar och TBE. Särskilt inte om fästingen hinner ramla bort av sig själv innan den upptäcks. Den som drabbas värre av TBE-viruset får efter ett par veckor en ny sjukdomsperiod med hjärninflammation. Symptomen kan då vara feber, medvetanderubbning, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ibland förlamning. I riktigt svåra fall krävs intensivvård. 

– Det finns inget som botar TBE, men man kan få lindrande medicinsk behandling. 

TBE smittar direkt när fästingen biter sig fast och inkubationstiden från bettet till det att nervsystemet drabbas är ungefär en till två veckor. Eftersom det finns effektiva vaccin mot TBE rekommenderar Harald de personer som vistas i riskområden att vaccinera sig. Det måste dock göras en månad i förväg för att ge ett fullgott skydd.

Under juli månad seglar Vaccinbåten runt i Stockholms skärgård. Vaccination kan även göras på läkarbåtar eller på vilken vårdcentral som helst. På webbplatsen www.fästing.nu är de flesta vaccinationscentralerna listade.

Nästa sida: Så upptäcker du tecken på borreliainfektion 

 

 

Karta över var risken för TBE är störst i Norden

TBE är den allvarligaste fästingburna sjukdomen i Sverige. Riskområdena har utökats och TBE finns nu i stora delar av Sverige, främst längs kusterna och våra stora sjöar Mälaren, Vänern och Vättern.