Näthandel med båtprylar – så luras du av bedragarna

Med möjligheten till näthandel har utbudet av båtprylar idag blivit näst intill oändligt. Men det finns bedragare där ute som gör allt för att skinna dig. Här är metoderna som används för att lura dig och tipsen från tidningen Praktiskt Båtägande som hjälper dig undvika fallgroparna när du näthandlar.

Detta är en del av en artikelserie om att handla båtprylar på nätet. Samtliga artiklar kan du läsa i Praktiskt Båtägande nummer 7-2016.

* Om du står i begrepp att handla i en okänd nätbutik ska du ta reda på fakta om företaget bakom internetbutiken.
– Undersök om företagets namn, adress och kontaktuppgifter och det land där företaget är etablerat finns angivna på webbplatsen. Det ska finnas en kundtjänst som är lätt att komma i kontakt med, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa, en fristående enhet inom Konsumentverket.

* Sök information om internetbutiken på andra webbplatser. Läs till exempel omdömen om den aktuella butiken.

* Med sunt förnuft kommer du långt. Var misstänksam mot extremt billiga erbjudanden.

* Bedragare bakom kopierade webbplatser kan lägga till något extra tecken eller ord i webbläsarens adressfält till originalföretagsnamnet. Ett tips är därför att vara uppmärksam på hur internetbutikens namn är skrivet i adressfältet. Om en äkta internetbutik använder marinesuperstore.com i webbläsarens adressfält, skulle en bedragare kunna ge sken av att vara äkta genom att använda exempelvis namnet marinesuperstore.1.com som webbadress.

Nästa sida: Så spårar du vem som ligger bakom webbplatsen