Därför ska du upptäcka Norrpada i Stockholms norra skärgård
Foto: Pär Olsson

Därför ska du upptäcka Norrpada i Stockholms norra skärgård

Höga berg, släta klippor, lyxiga sandbottnar, vidsträckta ängar, vacker skog, oändlig horisontutsikt och magiska ­solnedgångar. Norrpada skärgård är en av Stockholms skärgårds ­vackraste ­platser. Och som om det inte vore nog, är angöringsplatserna ­ovanligt goda och besökarna fortfarande relativt få.

En svala gör ingen sommar. Men att se havs­örnar cirkla över Norrpada skärgård gör definitivt min sommar. En sommar utan Norrpada är inte heller någon riktig sommar. I varje fall inte i min värld sedan jag väl upptäckt ögruppen som, likt namnet antyder, ligger långt norrut i Stockholms skärgård. För oss horisontknarkare är ett besök här åtminstone en gång per säsong ett måste. Att klättra upp för någon av bergstopparna för att njuta av den vidunderliga utsikten, naturen och solnedgångarna föder mersmak. Norrpada är också Båtnytts sista stopp i serien om tre ­olika strandhugg i Stockholms yttre skärgård. Vi tajmar in ­vackert väder och kajkar med en mindre motorbåt, om än en sjövärdig och välutrustad sådan (både sett till motor och säkerhetsprylar), runt bland kobbarna i havsbandet. När vi nu styr mot Norrpada skärgård lämnar vi det fridfulla lugnet på Lilla och Stora Nassa bakom oss. 

Vi går norröver och glider stilla genom In-Fredels ­kobbar och sicksackar noga mellan grynnorna. Vi har med oss en vän från Mallorca ombord. Det är första gången han är helt tyst i mer än två minuter. Istället kikar han som fastnaglad på navigatorn och frågar mig sedan om alla de där markeringarna på kortet verkligen är grynnor. Sedan suckar han och sätter sig till rätta längst fram i fören, för att likt ett modernt kuttersmycke guida oss genom stengyttret. Om det är spanjoren som för tur med sig, eller vårt sjökortsprogram som har koll på läget, får vara osagt. Vi fortsätter vidare norr om Ängskär vidare mot Rödlöga skärgård. 

När vi efter ännu längre spansk tystnad når ­Norrpada gör vi det den närmaste vägen, det vill säga söderifrån. Det är nu som vår utkik skriker "Dramatic! Dramatic!" och vilt gestikulerar mot den höga kullen framför oss, eller ­Högbulen som ön heter. Han har rätt. Norrpadas landskap bjuder på något helt annat än både Nassa skärgård och Svenska Högarna. Här möter en dramatisk natur, som både fängslar sinnet och erbjuder gott om djupa och vindskyddade naturhamnar. 

Norrpada skärgård består av ett 30-tal obebodda öar. Den ligger cirka tre distansminuter nordost om Rödlöga, inom Rådmansö socken och Norrtälje kommun. Inne i Norrpadas farvatten befinner du dig i ett 24 hektar stort och ytterst varierat skärgårdslandskap, där dramatiska klippor möter flata hällar i en vacker symfoni för svensk sommar. Att området är en speciell plats är det fler än alla hundratusentals häckande sjöfåglar och vi båtfolk som håller med om. Här håller också det mytomspunna ordenssällskapet Pelarorden möte under juli månad var tredje år. Orden håller till på ön Storskär. På det 20 meter höga ­berget har man rest en stor plåtflöjel, som ser ut att vaka över nejderna nedanför. 

Vi väljer att lägga till vid Högbulen. Det är ett säkert kort. Angöringen här är enkel och så länge det blåser från sydost eller sydväst ligger man bra här. Det samma gäller för intilliggande Spegelkobb. På västra sidan av Högbulen är klipporna branta och påminner nästan om kajkanter. Här kan större båtar lägga till långsides. 

 

Att sitta högt upp på berget och njuta av solnedgången är magiskt. Norrpada bjuder på många panoramavyer. Ett tips är att ta med myggmedel. Foto: Pär Olsson