Så fick monsterbåten S-1 Sverige ett tredje liv
Foto: Max Carlgren, Anders Jelving, Pontus Johansson, Johansson & Son

Så fick monsterbåten S-1 Sverige ett tredje liv

Förra sommaren sjönk S-1 Sverige för andra gången utanför Sandhamn. Denna gång i en våldsam krasch i över 70 knop. Nu är den Ruben Östlund-ritade fartmaskinen återställd och redo att jaga vidare mot utmaningen: att slå fartrekordet som Miss America 8 satte för 85 år sedan.

Artikeln publicerades först i Vi Båtägare nr 13 2015.

Hon kommer lite som ett spökskepp upp mot ytan med nosen först. Ett gäng säckar har lyft båten från djupet och snart ligger hon vid pontonen vid Korsö utanför Sandhamn. Vi är på plats och dokumenterar lyftet. Även om skadorna är rejäla är det överraskande att hon klarat sig så väl.

Ännu mer överraskande är det att de som körde båten klarade sig med några skadade revben och rejäla blåmärken. Ägaren satt bakom ratten och körde, när han flög ur båten tog han med sig hälften av ratten och fick en rejäl smäll i bröstet, berättar -Christer Johansson, vd på Johansson och Son i Holmsund som både byggt och lagat S-1 Sverige efter en tidigare krasch.

Båten roterade 360 grader i luften innan den slog i vattnet. Vi har tittat på filmer och bilder som visar hur de slungas ur båten, jag tror att det räddade dem från allvarliga skador, att de flög ur i ett så tidigt skede, berättar han.

Följ Livetombord på Facebook om du älskar båtlivet