Farliga missarna många gör vid mörkerkörning
Höstmörkret sänker sig över våra vatten. Då är det dags att tänka över sin körstil till sjöss. Foto: Michael Westhoff/iStock

Farliga missarna många gör vid mörkerkörning

De ljusa sommarnätterna är ett minne blott. Många blir nog förvånade över hur snabbt det blir mörkt kvällstid på sjön när hösten sänker sig.

Hösten på sjön innebär nya utmaningar och det är inte ovanligt att det rapporteras om allvarliga incidenter. Vi har bland annat tidigare rapporterat om en allvarlig olycka i vattnen öster om Stockholm då en båt i mörkret i hög fart körde rakt upp på land. Och en månad innan den olyckan omkom en 19-åring då deras båt kördes på grund och voltade under en nattfärd.

När höstmörkret sänker sig kan man inte i lika stor utsträckning förlita sig till synen när man kör kvälls- och nattetid. Risken för ankrade båtar kanske inte är så stor vid den här årstiden men det finns fortfarande en rad andra saker att se upp för. Vid olyckorna ovan har farten varit en stor faktor och att anpassa farten efter förhållandena är därför något av det bästa du kan göra för att köra säkert i mörkret.
nästa sida kommer några råd kring mörkerkörning från Transportstyrelsen. Vi har också fyllt på listan något.

Nästa sida: Missarna du inte vill göra vid mörkerkörning