Båttjuven hade nog inte tänkt sig att behöva bli räddad efter att ha hamnat i sjönöd. Foto: RNLI/Clive Booth

Artiklar

Djärv stöld av 2-miljonersbåt slutade med sjönöd

Den ryske mannen hyrde en 2-miljonerns segelbåt i norska Bergen. Med en sinnrik plan tänkte han stjäla båten. Men efter att han hamnat i sjönöd – långt från hemmahamnen – kom sanningen ikapp honom.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-24 Uppdaterad 2021-06-09

Stölder av segelbåtar är väldigt ovanligt. Men en rysk man hade utarbetat en väldigt avancerad plan för hur han skulle stjäla en Jeanneau Sun Odyssey 38 värd närmare 2 miljoner kronor.

Enligt tidningen Bergens Tidende hyrde den 35-årige mannen båten i en vecka i februari 2016. Färden utgick från Hjellestad, söder om Bergen. Han hade uppgett att han och hans fru skulle segla i de omgivande farvattnen under en vecka.

Men istället bar det av till Shetlandsöarna, dit han kom fram efter tre dagar – utan frun ombord. Enligt mannens uttalande under den nyligen avslutade rättegången så hade han sedan för avsikt at segla till Färöarna men på grund av en felnavigering så hamnade han istället i Kirkwall på Orkneyöarna.
Där var han tvungen att göra en del reparationer på båten och han fick även besök av två gränsvakter ombord. De började snart fatta en del misstankar om att allt inte stod rätt till. De kollade främst efter narkotika men fann ingen. Däremot hittade de schablonbokstäver som bildade namnet “Dora”. De hittade också något som liknade officiella ryska dokument för registrering av båtar, däribland ett registreringskort för en sportbåt med just namnet “Dora”.

Läs mer: Tio sätt att skydda sig mot båttjuvar

Mannen hävdade att han hade en båt med namnet Dora hemma Ryssland. Men gränsvakterna köpte inte mannens historia. De trodde snarare att han hade för avsikt att ändra namnet på båten och genomföra en falsk registrering av båten i det ryska skeppsregistret.

De fann också en enhet ombord för att störa ut olika former av signaler och vid den senare rättegången menade domaren att denna skulle användas för att störa ut signaler från en eventuell dold spårsändare ombord på båten. Gränsvakternas besök ombord på Orkneyöarna slutade med ett beslut om att mannen skulle utvisas från Storbritannien.

Mannen fick dock fri lejd ut ur landet. Men efter tre dagar kom ett nödanrop från båten om att mannen var i sjönöd. Det står då helt klart att mannen inte tänkt lämna tillbaka båten i Norge. Nödanropet kom från skotska västkusten, där mannen gått på grund i mycket hårt väder.
Han blir räddad ombord på en större båt efter en dramatisk räddningsaktion. Där och då hade sanningen hunnit ikapp 35-åringen.

I den efterföljande rättegången i Bergens tingsrätt hävdade domaren att mannen förmodligen haft för avsikt att segla båten till Kanarieöarna. Och en möjlighet var sedan att båten skulle användas för uthyrning till oligarker i Svarta havet.

Mannen åtalades för bedrägeri och enligt artikeln i Bergens Tidende blev domen 2 års fängelse och han döms också till att betala ett skadestånd på 1,8 mijoner norska kronor till försäkringsbolaget, då båten fått betydande skador.

Här, i närheten av den skotska ön Isle of Tiree, hamnade mannen i sjönöd med den stulna båten.

Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön

Här är den nya trenden bland motortjuvar

TV: Här är båtprylen för den som redan har allt


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-24
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaBåtstöld
Scroll to Top