Världskänd kuststräcka utsedd till Sveriges vackraste natur

Nu har Naturskyddsföreningens medlemmar sagt sitt om Sveriges vackraste natur – kusten regerar!

Världskänd kuststräcka utsedd till Sveriges vackraste natur
Högbondens fyr kan nu skryta med att ligga i området som har Sveriges vackraste natur. Foto: Jens Augustinsson

När Naturskyddsföreningens medlemmar fick rösta fram var i hela Sverige den vackraste naturen finns, så skördade våra kuster och skärgårdar stora segrar. Till slut stod den dramatiska Höga kusten som segrare i tävlingen. Vi hittar en skärgård även på andra plats och ytterligare två platser längs vår kust på tio i topp-listan.

Så här skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande:

En jury som bestod av Sveriges Naturs redaktion och med naturkännaren Martin Emtenäs i spetsen gallrade fram tio finalister bland alla de förslag som tidskriftens läsare skickat in. Därefter fick tidningens läsare rösta. 

 

 

 

Bönhamn längs Höga kusten en kväll sent i augusti. Foto: Jens Augustinsson

Förslagsställaren Mats Henriksson från Göteborg betonade bland annat Höga kustens varierande helhet. "Man blir helt såld på hur vackert det är i hela området." Och det blev också naturen mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland, som satte känslorna i brand hos flest röstare.

Juryn är nöjd med att vinnartrion har så bra spridning över landet. Naturskyddsföreningen har medlemmar i hela Sverige, och det var troligen medlemmar som dominerade i röstningen.

Läs mer: Följ med på en tur längs Höga kusten

Det går egentligen inte att tävla i skönhet, den uppstår oftast med goda upplevelser. Kanske vann Höga kusten för att naturen i trakten är så mångfasetterad: skog, sjöar, skärgård, öar, vikar, höga berg och mjuka dalar. Området är världsarv och har världsunik natur till följd av den snabba landhöjningen. Martin Emtenäs tycker att deltagarna i omröstningen gjort ett gott val.

– Höga kustens karakteristiska berg står som ett monument över istiden. En av världens snabbaste landhöjningar pågår under ens fötter när man står på toppen och njuter av vyerna. Och i skogarna ligger kvarglömda stränder, högt ovanför dagens kustlinje. En storslagen vinnare helt klart, konstaterar han.

 

Nästa sida: Här finns Sveriges 10 vackraste naturområden