De byggde sin egen drömbåt

Bo och Birgitta designade sin egen långfärdsbåt i aluminium och seglade 4 500 sjömil på ett halvår.

De byggde sin egen drömbåt
Adventure 55 är nominerad till priset European Yacht of the Year 2015/2016 i kategorin Luxury Cruiser Samtliga bilder: Bertel Kolthof och Joakim Hermansson

 På 1990-talet ritade och byggde Bo Gummeson en niometersbåt i aluminium. Efter den hade han och hustrun Birgitta Lidgren en helt vanlig Bavaria 37. De långseglade en hel del och idéerna om att kunna göra en ännu längre resa med segelbåt växte sig successivt starkare. Det rätta tillfället kom när Bo, som har mycket industrierfarenhet och har ägnat större delen av sitt liv åt motorer och hydraulik, sålde det bolag han ägde och drev. Den affären frigjorde tillräckligt av både tid och pengar.

– Först hade vi egentligen tänkt bygga en båt bara för eget bruk, men så startade vi Adventure Yachts för att kunna producera båtar åt folk som oss själva, som ville ha hjälp att förverkliga sina egna tankar och idéer, berättar Bo.

 

 

 

 

Bo Gummeson och Birgitta Lidgren tillsammans med segelmakaren Jussi Santonen (mitten) från UK Syversen.

Bo Gummeson fastnade för ett varv i Tyskland som är specialiserat på aluminium. Tillsammans med tyske Martin Menzer utformade han sedan ritningarna till det som skulle bli Adventure 55, en båt med robust aluminiumskrov.

– Under 50 fot blir för trångt om man ska segla långt och länge, medan mer än 60 fot är alldeles för svårhanterligt. 55 fot är en optimal storlek för ett par på långsegling, som en trerummare ungefär, resonerar Bo, och påpekar att de också ville ha plats för ett rejält jollegarage.

Nästa sida: Båten fick "Najadinredning"

I sittbrunnen finns dubbla rattar, uppfällbart bord och ett utskjutande tak som ger skydd åt dem som sitter på de längsgående bänkarna.