TV: Bärplanen överlägsna i Vendée Globe – så funkar de

Bärplan har revolutionerat kappseglingen de senaste åren. Nu har den nya tekniken skördat ytterligare en stor framgång, då vinnaren i årets Vendée Globe seglade en bärplansbåt. Här får du förklaringen till hur den nya tekniken fungerar.

TV: Bärplanen överlägsna i Vendée Globe – så funkar de
Det ser galet ut och bärplanen ger också galet bra effekt. Det pratas om att båtarna nu är 10-20 procent snabbare än tidigare. Foto: Hugo Boss

De nya båtarna med bärplan har visat sig överlägsna i Vendée Globe och de flesta bärplansbåtarna som är kvar i tävlingen är tusentals nautiska mil före de övriga.

Men vad är egentligen hemligheten med denna nya turbofunktion på båtarna? I en av filmerna nedan så får du stifta lite närmare bekantskap med bärplanen på britten Alex Thomsons båt. I den andra går man in lite mer på djupet kring bärplanstekniken i en väldigt intressant så-funkar-det-film från CNN.

Så passa på att lära dig lite mer om svärden som ger båtarna prestanda som vi aldrig skådat tidigare. Och missa för allt i världen inte att följa Vendée Globe. Du följer slutspurten på tävlingens sajt

Den snabba teknikutvecklingen gör det väldigt kul att följa kappsegling.
Ja
10
2
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!