Hetaste tekniknyheterna – vi kollar in största prylmässan

Tidningen Praktiskt Båtägande tog med sin egen tekniske spårhund Lasse "Dr Diesel" Lundbladh till världens största prylmässa för båtnördar, Mets i Amsterdam. Här är några av nyheterna han nosade upp bland de 1 471 montrarna.

Hetaste tekniknyheterna – vi kollar in största prylmässan
Praktiskt Båtägandes teknikexpert Lasse ”Dr Diesel” står och myser. Världens största båttillbehörsmässa, Mets, har precis öppnat.

Nuance Eco-Smart från franska Vision Systems är ett "smart" glas som kan monteras i till exempel däcksluckor och som kan ändra ljusgenomsläppet med hjälp av att en elektrisk spänning kopplas till glaset. Inbyggt i ramen sitter solceller som gör att däcksluckan är självförsörjande.
www.vision-systems.fr

Airmar presenterade sin nya multigivare DX900+, som helt utan rörliga delar mäter fart genom vattnet i alla riktningar och på så vis noggrant kan visa även avdrift. Den mäter dessutom djup och vattentemperatur. Kommunicerar med NMEA 2000 och Bluetooth.
www.airmar.com

Sea-Tags är ett enkelt MOB-alarmsystem som kopplas via Bluetooth till en smartphone med en särskild app. När enheten hamnar I vattnet bryts uppkopplingen och telefonen skickar då automatiskt ett larm via sms med positionen för den nödställe.
www.sea-tags.com

Simarine Pico kan övervaka upp till 6 batteribanker, 14 tankmätare och 20 oberoende strömförbrukare, samt hålla koll på batteriernas status. www.simarine.net

En behändig väderstation som kommunicerar med en app via Bluetooth. Den visar vindhastighet, temperatur, lufttryck och luftfuktighet.
www.jdc.ch