Svenska Linder presenterar största båten hittills

Svenska varvet Linder är kanske främst kända för mindre aluminiumbåtar och fiske i fokus. Nu spränger man 5-metersvallen och presenterar en båt för kraftfull motorisering och ordentliga fartresurser.

Svenska Linder presenterar största båten hittills
Linder Arkip 530 går att ladda med 100 hästar vilket ger den en toppfart kring 40 knop. Samtliga illustrationer: Linder

Linder säger att man länge har haft funderingar på en större båt än modellprogrammets nu största, Arkip 460. Nu gör man alltså slag i saken och presenterar Linder Arkip 530. 

Linder bygger sina båtar enligt en formsträckningsmetod, där hela skrovet förmas ur ett enda stycke, samma teknik som används inom flygindustrin. Även den nya modellen är byggd på detta sätt. Arkip 530 tål en motorisering upp till 100 hästkrafter, vilket är lika mycket som konkurrenten Silver Hawk BR 540 tål men 30 hästar mer än både jämnstora Buster X och Yamarin Cross 53 CC. Med största motoriseringen ska båten få en toppfart på 38 knop. 

 

Skrovet till Linder Arkip 530 byggs ur ett stycke aluminiumplåt.

Linder Arkip 530.

Märkets fiske-dna sägs gå igen även i nya Arkip 530 och den utlovas redan i grundversion vara en båt väl anpassad för fiske.

För övrigt tar båten upp till sex personer och den byggs i en bowridermodell med en avskiljande dörr mot fördäck. Skrovet, byggt i 2,7 millimeters aluminium är självlänsande och skrovsidorna ger båten flytkraft.

Produktionen av båten är igång och den som är nyfiken på att kika närmare kan ta sig till båtmässan Allt för Sjön i Stockholm, där båten har säljpremiär. 

Linder Arkip 530.

Linder Arkip 530 är bland annat självlänsande och har en dörr för att stänga till den aktre sittbrunnen.

Kul, jag har saknat en modell för lite större motorer i deras sortiment.
Ja
31
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!