Vad vet du om ursprung och kvalitet på reservdelarna du köper till båten? En ursprungsmärkning kanske skulle hjälpa dig att inte köpa grisen i säcken. Foto: Johannes Nordemar

Artiklar

Insändare: Därför bör båtprylar ursprungsmärkas

Hur vet jag vad det är för kvalité på reservdelarna jag köper till min båt? Insändaren förespråkar bättre spårbarhet av prylarna vi köper.

Text: Praktiskt Båtägande • 2017-02-22 Uppdaterad 2021-06-09

I nummer 11-2016 hade tidningen Praktiskt Båtägande ett test där man frostsprängde kulventiler. I kölvattnet av detta hörde en läsare av sig med en rad intressanta invändningar, dels kring testet som sådant, men han reflekterade också kring fördelarna med att kunna härleda en produkts ursprung.

Nedan kan du läsa hans funderingar och du kan läsa hela frostsprängningstestet av kulventiler här. 

Insändare:

Hej, jag har med stort intresse tagit del av kulventiltestet i nummer 11 av Praktiskt Båtägande. Några kommentarer/frågor nedan:

1) De rostfria ventilerna klarade frysningen bra, lika bra som den i komposit. För de rostfria anges dock att det är troligt att materialet försvagats, me-dan det för kompositen anges att det inte är möjligt att avgöra. Vad betyder detta? Har ni på de rostfria kunnat se antydan till försvagning?

2) Jag hade gärna sett en text i testet som förklarar hur man bör agera för att minimera risken för att ventilerna fryser.

3) Jag har själv mätt upp insidan av ventilen från Trudesign och jämfört med varianter i mässing och brons och funnit att de senare oftare har större innerdiameter, precis som an-ges i testet. Dock finns det nästan alltid en lika stor “strypning” i anslutande slangstos eller liknande för både komposit och mässing/brons, vilket gör att den mindre innerdiametern i kompositventilen blir av mer akademiskt intresse.

4) Härligt att se så många ventiler representerade i testet, och inte bara 4–5 stycken.

PS. Vid sjösättningen i våras fick jag direkt torrsätta igen då det visade sig att en av mina kulventiler läckte som ett såll. Den hade frusit visade det sig. Trots att den motionerats efter torrsättningen och lämnats i “trekvartsläge” över vintern.

Jag hade tidigare den våren bytt två ventiler på båten och då ställts inför frågan vad jag skulle byta till – billigaste mässing, dyr brons, eller kanske en korrosionssäker komposit? Jag hade läst allt jag kom över på nätet, ringt butiker och mailat med tillverkare. En ren djungel i olika klasser av legeringar.

Det var omöjligt att utläsa var produkten var tillverkad, och man fick ta butikens personal på orden när de sa var produkten kom ifrån, något som blev svårt att lita på när jag i en butik fick svaret att deras bronsventil (!) märkt CW617N (!) var tillverkad i Italien och av högsta kvalitet. (Då hade jag precis innan varit i kontakt med Maestrini och läst på om mässingslegeringar kontra brons …)

Valet föll till slut på ventiler från Trudesign, primärt av följande anledning: De är spårbara. Jag vet alltså att den ventilen jag ser i butiken är tillverkad av Trudesign. Det innebär i sin tur att det jag kunnat läsa om ventilen på deras hemsida i form av specifikationer, tester, kvalitetsintyg, m m, bör gälla för den produkt jag har framför mig i butiken. Något som är tveksamt för en mässingsventil (eller brons) som är omärkt och kan vara tillverkad med hög kvalitet i en fabrik i exempelvis Italien eller med sämre kvalitet i en fabrik i exempelvis Kina.

Det var därför extra roligt att läsa att Trudesign fick så bra betyg i ert test. Det var också väldigt roligt att läsa att den rostfria ventilen från Biltema fick betyget bra köp.

Mvh Martin Edelman

 

Svar:

Hej Martin, 

1. Vi har inte kunnat se antydan till försvagning på de rostfria kulventilerna med blotta ögat. Men vatten har frusit och expanderat inuti kula och hus. Därför anser vi att det är troligt att metallen deformerats/försvagats eftersom rostfritt stål har låg elasticitet. Om ventilen håller för 10 eller 1 000 infrysningar har vi inte kunnat avgöra. När det gäller kompositmaterialet har nylon en relativt hög elasticitet. Det är därför troligt att det klarar att återgå till ursprungsformen efter töjning. Men vi vet inte hur armeringen påverkas och det var inte möjligt att säkert avgöra med blotta ögat om materialet försvagats. 

2. Vi håller med dig om att det skulle varit passande att tipsa båtägaren om hur man minimerar risken för frysning. Du gör helt rätt i att motionera ventilerna efter torrsättning och lämna dem halvt öppna så att inget vatten blir instängt i kulan. 

3. Efter ditt påpekande har vi mätt upp slangsocklarna från Trudesign och slangsocklar i mässing. Det stämmer som du säger att det i praktiken blir en strypning även i slangsocklarna. Vi tyckte att det var intressant att visa skillnaderna i kulventilernas genomlopp, då det skilde hela 5 mm eller 58 procent sett till arean. Mellan slangsocklarna skilde det bara 1 mm, då mässingssockeln var 21 mm och Trudesignsockeln 20 mm. Innerarean i mässingssockeln är alltså bara cirka 15 procent större än arean i kompositventilens genomlopp på 19,5 mm. 

4. Kul att du uppskattar det, vi försöker få en bredd på testprodukterna. 

Lycka till med dina kompositventiler!

Test: Vi frostspränger kulventiler – en typ är överlägset sämst

Näthandel med båtprylar – så luras du av bedragarna

TV: Här är båtprylen för den som redan har allt


Text: Praktiskt Båtägande • 2017-02-22
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörDebattPraktiskt Båtägande
Scroll to Top