Praktiskt Båtägande

Färdmål: Följ med till Sveriges vackraste naturområde

Höga kusten blev nyligen utsedd till Sveriges vackraste natur av Naturskyddsföreningens medlemmar. Kombinationen av bråddjupa strandlinjer, dramatiska berg och små lugna fiskelägen i vikarna är vacker så det gör ont. Ett besök i Häggvik längst in i Gaviksfjärden ger ett koncentrat av allt Höga kusten erbjuder.

Färdmål: Följ med till Sveriges vackraste naturområde
Med sina branta bergssidor, små fiskelägen och smala kanaler är Häggvik som ett koncentrat av hela Höga kusten-området. Samtliga bilder: Lars Ericsson

För den som kommer med båt söderifrån och har siktet inställt på Ulvön, Trysunda eller någon annan av de mer kända Höga kusten-öarna är det lätt hänt att passera Gaviksfjärden utan att ens lägga märke till den. Än lättare är det att missa Häggvik, byn som ligger allra längst in i fjärden. Att vika av från rutten längs havsbandet för att tråckla sig in till Häggvik innebär en lång omväg vare sig man är på väg norrut eller söderut. 

Det blåser ofta friskt och kan gå en hel del havssjö vid inloppet till fjärden. Att då ställa om kurs och göra sju-åtta distansminuter extra, bara för att någon dag senare göra samma resa åt andra hållet, kan kännas motigt. Men det är så det är att åka båt vid Höga kusten. Det är just de djupa fjärdarna som gör området unikt. Och just Gaviksfjärden och Häggvik är mer än värda sin omväg. Med sina branta bergssidor, små fiskelägen och smala kanaler är fjärden som ett koncentrat av hela Höga kusten.

I juli kan det bli trångt i gästhamnen. Se till att komma in i tid.

Det är först med någon enstaka distansminut kvar som det smala sundet som leder in mot Häggvik syns med blotta ögat. Sundet med det passande namnet Trångsundet är bara några meter brett men djupt nog även för djupgående segelbåtar. Bara vid extremt lågvatten har det hänt att det blivit bekymmer för seglare med över två meter i djupgående. Men det gäller att passa på. Landhöjning pågår. Om 300 år kommer Kråkviksfjärden där Häggvik ligger att vara en avsnörd havsvik utan förbindelse med havet.

Strax innan kanalen passeras Ringkallen, en bergsplatå som har sin brantaste del mot Gaviksfjärden. Sydvästväggen är ett populärt klätterställe. Här hänger ofta klättrare i karbinhakar och vinkar åt förbipasserande båtar innan de ger sig i kast med någon av klätterlederna Grön kärlek, Tango för två, Sträckbänken, Molto Deppo eller Sista marängen.

Väl inne i den inre av vikarna är det smått overkligt att naturen själv har lyckats skapa en plats som är så perfekt som båthamn. Bergssidorna stupar brant mot vattnet och under ytan fortsätter det att stupa minst lika brant ner till vikens botten en sådär 15–16 meter ner. Samtidigt är viken skyddad för alla väder och vindar. Att omgivningarna dessutom är overkligt vackra gör inte saken sämre. Det är inte konstigt att hamnen kan bli fullbelagd i juli månad.

Djupet i själva gästhamnen är upp till 3,5 meter, men håll koll på djupet vid tilläggning. Det är lite grundare vid den motsatta stranden.

Själva gästhamnen ligger längst in i viken mellan Wedins numer nedlagda surströmmingssalteri och det fortfarande aktiva skomakeriet. Innanför gästhamnen smalnar viken av än mer och vassen breder ut sig. Med en jolle går det att åka under bron som förbinder fastlandet med ön Holmen. En smal kanal som är muddrad till någon meters djup slingrar sig mellan vassruggarna och kommer fram vid sjöbodarna i Kråknäsfjärden.

Läs mer: Världskänd kuststräcka utsedd till Sveriges vackraste natur

Gästhamnen drivs helt ideellt av hamnföreningen i byn och de gör det bra. Självhushåll, duschar och toaletter är alltid fräscha och fungerar, trots att det periodvis är högt tryck i hamnen. Nytt sedan ett par år tillbaka är en bastu och en toatömningsanläggning vid en separat brygga. 

Lånecyklarna som ingår i gästhamnsavgiften är populära bland båtgäster som behöver ta sig in till Nordingrå för att bunkra. Det gäller att vara tidigt ute om man vill komma åt någon av de attraktivaste cyklarna, de klassiska tantcyklarna med cykelkorg. Vägen mellan gästhamnen och samhället följer Vågsfjärden med Nordingrå kyrka med kyrkstallar att vila ögonen på. Det är tre trevliga kilometrar att cykla, men ta det försiktigt. Vägren saknas och många bilister har väldigt bråttom på semestern.

Hela området norr om Häggvik är en skönt oexploaterad kuststräcka där öarna är klädda i urskog, inte sommarstugor.

Lånecyklarna är bara till för att ta sig till och från Nordingrå, men för den som har en egen tvåhjuling med sig finns flera fina cykelturer i området. Rundan Sörle–Fällsvik–Kåsta rekommenderas. Eller turen Bönhamn–Bars-ta och tillbaka.

Även den som tar sig fram gående eller joggande kan se fram emot ett par trevliga turer i närområdet runt Häggvik. Världsarvsleden över berget Ringkallen, ner mot vackra Sörleviken och tillbaka via Kåsta är en lång och vacker runda med fina stigningar. På närmare håll ligger friluftsmuseet Mannaminne och Häggviks eget husberg, Gåsnäsberget. Toppen, som kallas Stortorget, sträcker sig endast 150 meter över havet och är därmed inte mycket mer än en liten kulle för att vara Höga kusten. Men utsikten är trots det fantastisk. Här syns gästhamnen, inloppet längs kanalen, sjöbodarna. Allt inramat av de branta bergssidorna.

 

Höga kusten. Illustration: Jonas Arvidsson