Det är när din båt ligger här, tryggt förtöjd vid bryggan, som det är störst risk att den sjunker. Foto: iStock

Artiklar

5 anledningar till att båten sjunker vid bryggan

Det är när båten ligger tryggt vid bryggan som det är störst risk att den sjunker. Kolla in tipsen som hjälper till att hålla din båt över ytan.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-19 Uppdaterad 2021-06-09

Undersökningar av försäkringsärenden för båtar i USA visar att två tredjedelar av de båtar som sjunker gör det när de ligger vid bryggan, uppger sajten boatingmag.com. I 35 procent av fallen så beror det på saker som ligger bortom båtägarens kontroll, såsom stormar eller blixtnedslag. Men de övriga fallen skulle alltså kunnat förebyggas och förhindrats av båtägarna själva.

Här är en lista på fem saker att tänka på, som hjälper dig att förebygga att din båt hänger i förtöjningarna under vatten när du kommer till bryggan.

 

Länspumpen ska inte hålla din båt flytande

Det är lätt att sätta allt för stor tilltro till länspumpen. Att den ska lösa problemet om båten börjar ta in vatten. Och ja, den kan ta hand om regnvatten, kondensvatten, mindre vatteninträngning i träbåten och köpa dig tid om något mer allvarligt skulle hända och båten tar in vatten. Men räkna inte med att den troget ska stå och tugga timme efter timme. För förr eller senare ger den upp, eller ännu troligare ger batteriet upp.

Enligt den amerikanska båtägarorganisationen BoatUS uppger 9 av tio personer vars båt har sjunkit att det beror på att länspumpen slutat fungera. Det är nog dags att tänka om och inte skylla på pumpen – det var inte den som sänkte båten. 

 

Din båt är full med hål

Skrovgenomföringar, sensorer och dräneringspluggar. Du har fler hål i båten än du vill tänka på. Glöm dessutom inte bort axeltätningen på din propelleraxel. Ta för vana att göra regelbundna kontroller efter spruckna genomföringar, trasiga slangklämmor och droppande axeltätningar. Kolla gärna också in vår artikel med bra tips om hur du förebygger problem med dina genomföringar.

 

Drevet bälgar i sig vatten

Problem med drev står för 25 procent av alla sjunkna båtar i USA där man kan härleda det till en skadad slitdel på båten. Och i sju av tio fall med drevproblemen så handlar det om skadade bälgar. Kolla därför noga efter om det finns några skador på bälgen innan du sjösätter. Men gör också rutinmässiga kontroller under säsongen. Påväxt under säsongen kan ställa till problem och havstulpaner har ju till exempel en utsökt förmåga att skava och skära hål på det mesta.

 

Skalka luckorna

Vi bekymrar oss ofta för att hålla vattnet under båten borta. Men vattnet som kommer ovanifrån kan vara ett lika stort problem. Ta för vana att kolla tätningar i luckor och ventiler med jämna mellanrum. Kolla också gärna in vår artikel där vi tipsar mer om hur du förebygger läckage ovanifrån.

 

Självläns är ingen självklarhet

Självlänsad sittbrunn är en förnämlig uppfinning och för det mesta finns det ingen anledning att tvivla på dess funktion. Men om du till exempel har en äldre båt och bestämmer dig för att byta den gamla tvåtaktaren mot en motorstarkare och förmodligen mycket tyngre fyrtaktare så kan funktionen lätt sättas ur spel. Lägg till det att du monterat ett extra batteri och en större bränsletank i aktern, plus lite dåligt väder, så kan du snart hamna i situationen att vattnet tar bakvägen genom självlänsen in i båten istället.

Har du en segelbåt med slangkopplig mellan sittbrunnslänsen och utloppet, så finns det också all anledning att kolla så att slangar och kopplingar inte läcker, eller ännu värre är helt av. Då kan vattennivåerna snart börja stiga över alla bredder i kölsvinet. 

Akilleshälen som kan sänka din båt

TV: Så räddar du en dränkt motor

TV: Här är fiskebåten med det härligaste motorljudet du kan tänka dig


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-19
ArtiklarLivetOmbordVårrustning
Scroll to Top