TV: Världens största segelfartyg sjösatt – ägs av svensk

De som trodde att segelfartygens storhetstid var över har fel. Nyligen sjösattes världens största.

TV: Världens största segelfartyg sjösatt – ägs av svensk
Världens största segelfartyg, Flying Clipper, gick av stapeln den 10 juni.

Häromdagen sjösattes världens största segelfartyg i kroatiska Split. Och för det har vi svensken Mikael Krafft att tacka. Hans dröm om att återuppliva de stora segelfartygens närvaro på världshaven har redan gett oss tre vackra seglande kryssningsfartyg. Han var den person som låg bakom att det efter mer än hundra år återigen byggdes vackra seglande clipperskepp.

När hans företag Star Clippers nu sjösätter sitt fjärde fartyg, så är det också världens största. Hon är byggd i stål och byggd för segling på alla världens hav. På skissbilder av fartyget kan vi se att det 162 meter långa, 18,5 meter breda och 2 000 ton tunga Flying Clipper kommer riggas till en femmastad bark. Det innebär att fyra master får tvärställda råsegel och den aktre masten får ett mer konventionellt gaffelsegel. 

Flying Clipper kommer rymma 450 personer, varav 300 passagerare och hon ska vara redo att ta emot sina första gäster 2018.

Den imponerande längden på Flying Clipper innebär att den ryske miljardären Andrey Igorevich Melnichenko får se sig omseglad som ägare till världens största segelfartyg. Hans Sailing Yacht A, som sjösattes bara härom året, mäter "bara" dryga 142 meter. 

Flying Clipper – världens största segelfartyg.

Blir du sugen på att segla på Flying Clipper?
Ja
213
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!