Oden ska ut på två spännande expeditioner i sommar // Foto: Sjöfartsverket

Artiklar

Oden mot okända vatten

Svenska isbrytaren ska ta sig till Ryderglaciären

Text: Martin Strömberg • 2019-07-02 Uppdaterad 2021-06-09

Den första resan Northwest Passage Project är ett återbesök till Nordvästpassagen i Kanada dit expeditionen gick sommaren 2005. Ombordstigning sker i Grönländska Thule den 17 juli.

– Vi ska in i nya fjordar i glaciären och det ska bli väldigt spännande att se hur det ska gå, säger Mattias Petersson, befälhavare, Oden.

Expeditionen är tre veckor lång och forskarna ska utforska det arktiska havet, klimatförändringarna och effekten på vattentemperatur, biologi och miljö. Med ombord finns också amerikanska journalister som ska göra en dokumentär om expeditionen, men också intervjua lokalbefolkningen i byarna vid nordvästpassagen och sända dessa intervjuer live via satellit. Exakt när de sänder är ännu inte klarlagt.

Den andra expeditionen, Ryder 2019, startar i Thule den 5:e augusti och avslutas på samma plats den 11:e september. Den sex veckor långa expeditionen går till den svårtillgängliga Ryderglaciären i nordvästra Grönland, dit ingen lyckats ta sig tidigare. Det är därför Ryderexpeditionen blivit godkänd som en så kallad Explorers Club Expedition vilket, om forskarna lyckas, ger dem möjlighet att sätta ner en flagga av samma typ som den som sattes på månen .

Explorers Club är en klubb för äventyrare och forskare. Professor Martin Jakobsson, maringeolog vid Stockholms Universitet blev invald samtidigt som den svenske astronauten Christer Fuglesang,

– Det är förstås jättespännande. Det finns fortfarande vetenskapligt helt outforskade områden och om vi lyckas ta oss dit och göra det vi ska har vi alltså rätt att sätta ner flaggan, säger Martin Jakobsson.

Enligt Martin Jacobsson har ingen människa varit där förut och det är högst oklart om de ens kan ta sig in.

– Vi vill bland annat mäta och kartera upp vattenflöden i området, men eftersom vi inte vet om Oden kan ta sig in måste vi försondera med ekolod med hjälp av helikopter. Vi har också två mindre båtar till vår hjälp som vi hoppas att vi kan använda.

Oden och Frej på isjakt

TV: Isbrytaren Baltika krossar isen från sidan

Ny norsk polarkryssare


Text: Martin Strömberg • 2019-07-02
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top