Lyckligtvis gick det att återställa Färjan 4 igen lagom till 100-årsjubileumet // Foto: Sjörfartsmuseet

Artiklar

Färjan 4 firar 100 år

Allmänheten har möjlighet att åka med 100-åriga ångbåten igen

Text: Martin Strömberg • 2020-10-21 Uppdaterad 2021-06-09

 

Efter att ångpannan gått sönder var det osäkert om Färjan 4 någonsin skulle få trafikera älven igen. Lyckligtvis gick det att återställa ångbåten igen lagom till 100-årsjubileumet.

Och nu ska göteborgarna åter få kliva ombord till ljudet av den högljudda ångvisslan.

Det doftar kol redan på bryggan i Eriksberg. En lite annorlunda lukt numera, men knappast förr om åren, då älven trafikerades av flertalet ångdrivna färjor.

Färjan 4 var en av dem.

Den togs i bruk för hundra år sedan och gick mellan träpiren och Götaverken. Varje dag klev uppemot 200 arbetare ombord för den sju minuter långa resan till jobbet. Färjan avgick var femtonde minut om dagarna, från 1920 till 1954.

Det är svårt att föreställa sig att 200 arbetare samtidigt har fått plats ombord den inte särskilt stora ångfärjan. Visserligen är de enda sittplatserna långa ljusgröna träbänkar längs med långsidorna. Resten av ytan blir ståplatser.

Gunnar Söderberg är kapten på Färjan 4 och liksom de andra i ångbåtssällskapet jobbar han ideellt. Innan han blev pensionär arbetade han som trafikchef på Styrsöbolaget.

– Det är lite annorlunda att köra ångbåt jämfört med en vanlig båt. Vi kan inte manövrera maskinen direkt från styrhytten, utan begär från maskinrummet vad vi vill ha och så måste maskinisten utföra det. Så länge både skepparen och maskinisten har ett fungerande huvud så går det fint, säger Gunnar Söderberg, enligt Göteborgs-Posten.

Under hösten är det planerat tre turer för allmänheten. Premiären blev försenad då reparationen av ångpannan drog ut på tiden.

– Det är väldigt begränsat nu i och med coronaviruset. I vanliga fall har vi tagit 100 passagerare. Nu tar vi bara 30 åt gången. Dessutom är höstens tre lördagar redan fullbokade. De som inte har hunnit komma med får satsa på nästa år i stället, säger Åsa Liljestam från Sjöfartsmuseet, enligt GP.

Läs mer om Färjan 4 här och vilka dagar man kan åka med.

Ångbåtsparad i Stockholm


Text: Martin Strömberg • 2020-10-21
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top