LivetOmbord

Koll på båten?

Fråga 2014-02-26 Jag funderar på att köpa en cirka tio år gammal segelbåt på runt 35 fot. Vad ska jag titta på så att jag inte blir lurad? Malin   Curt Gelin svarar Hej Malin, Kölen – har infästningen lagats bra efter grundsmällar? Många båtar blir starkare efteråt. Maststöttningen. Har masten tryckts neråt genom åren?

Text: Redaktionen • 2014-02-16 Uppdaterad 2014-02-16

Fråga 2014-02-26

Jag funderar på att köpa en cirka tio år gammal segelbåt på runt 35 fot. Vad ska jag titta på så att jag inte blir lurad?
Malin

 

Curt Gelin svarar

Hej Malin,

Kölen – har infästningen lagats bra efter grundsmällar? Många båtar blir starkare efteråt. Maststöttningen. Har masten tryckts neråt genom åren? Det känns med handen på däck och syns på lite håll. Motorn: Tål den kraftkörning? Be säljaren gasa på en halvtimma så märker ni om den kyler eller går varm. Inredningen. Kolla nertill om den är svart av vatten som sugits in. Mögel. Många båtar har skotten fästa med gummimassa mot däcket som brukar vara svartprickig av mögel. Slangar. Toaletter luktar inte om slangarna är bytta. Roder. Glappar styrningen? Kärvar den? Spana och tyck själv, beställ besiktningsman när du hittar din darrning. De ser fränt och nyktert på båtar. Och håll inne en summa i två veckor för fel som inte syns direkt.

Hälsningar Curt Gelin


Text: Redaktionen • 2014-02-16
LivetOmbord
Scroll to Top