ANNONS

Hur montera gennacker?

Fråga 2014-02-26

Jag har en segelbåt från 1979 (Scampi) som jag semesterseglar med. Jag har en spinnacker till den som jag aldrig har satt upp eftersom jag tycker det verkar så besvärligt, men jag har funderat på att skaffa gennacker för att få lite fart i lätta vindar. Är de enklare att hantera? Krävs det någon särskild extrautrustning för att montera gennacker?
Anders

  

Curt Gelin svarar

Hej Anders,
Det finns peken med snabbkoppling så du slipper ett fast framför stäven. Att sätta en gennaker är enklare än en spinnaker eftersom du har färre tampar och ingen bom. Att ta ner den är lika spännande – mycket nylon att dra in i sittbrunnen. Gippar kan krångla för det gäller att få hela seglet att flaxa runt framför förstaget som en flagga för att få in det på nästa bog. Det betyder stor gir och mycket skot att hala in. En del använder en tratt eller strumpa för att slippa trubbel, men lika ofta som det fungerar går det galet. Eftersom du redan har en spinnaker, tycker jag du ska satsa på den och komma underfund med hur rolig den är att trimma och vilket tryck den ger. Därtill passar den bättre på gamla båtar för den ger bättre kurs och fart mot mål så kallad VMG.

Hälsningar Curt Gelin

Vi använder cookies för att personalisera innehåll och annonser, för att använda sociala medier-funktionalitet samt för att analysera besökstrafiken. Vi delar data med sociala medier, annons och analyspartners vilka kan kombinera datan med annan information som du delat med dom. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies som beskrivs i våra villkor.
Den här webbplatsen kan innehålla marknadsföring av alkoholdryck.