ANNONS

Maxi Fenix

Claes E frågar

 

Hej Curt!

Imorgon, 1 mars, köper jag en Maxi Fenix. Den är motorbytt för några år sedan och verkar vara i hyggligt skick för sin ålder. Vad är din uppfattning om Fenixen idag?
/Claes E

 
Godkänt 2014-03-03 12:43 av Fredrik Lack
 

Curt Gelin svarar

 

En av Pelle Pettersons bästa modeller. Innebar en ny tid för hans firma efter Maxi 84 m fl. Som ofta trollade Pelle med linjer och interiör, hr med valdäcket som gav extra volym och sitthöjd i dinetten och med en jättekoj under sittbrunnen. Han ville också få in mycket i båten, därför blev det dinette och långpentry, som båten egentligen inte har plats för. Av det skälet sitter man trångt i dinetten särskilt längst in. Provsitt med fyra och känn om benutrymmet duger.
Kvalitetsmässigt var standarden skaplig tack vare kraven i Blå Skylten och en egen konstruktionsavdelning på Maxi. Basinredet gjorde och gör en del för styrkan. Båten ska tåla bättre än många att gå på grund genom rejäla bottenbalkar. Kölbultarna har för små brickor, sjunker ner något och brukar läcka. Roderaxeln är för klen, fastnar vid tryck.
Seglingsegenskaperna är trevliga, Fenix svarar fint, ligger lätt och trevligt på rodret. Hög tyngdpunkt och järnköl gör att båten trivs i bäst i labra brisar, berättar jag i min bok om 700 Segelbåtar i test.
/Curt Gelin

Vi använder cookies för att personalisera innehåll och annonser, för att använda sociala medier-funktionalitet samt för att analysera besökstrafiken. Vi delar data med sociala medier, annons och analyspartners vilka kan kombinera datan med annan information som du delat med dom. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies som beskrivs i våra villkor.
Den här webbplatsen kan innehålla marknadsföring av alkoholdryck.