Vill köpa en liten segelbåt

Fråga:

 

Jeg vurderer å kjøpe en liten seilbåt.Det viktigste kriteriet er at den er trygg på vannet og enkel å seile og passer til en nybegynner. Ønsker helst diesel innenbordsmotor. Jeg har sett litt på maxi 77. (Evt Vega)Hvilken båt er best for meg? Setter stor pris på svar

Hilsen Leif

 

Svar:

Nej, varken Maxi 77 och ännu mindre Vega är bra att börja med. De är på tok för svåra att segla med stor mastheadgenua, små vinschar. Den ena är tung på rodret, om 'än tydlig. Den andra fladdrig, svår att hitta spåret med, om än lätt på rodret. Maxin är tryggare i meningen styvare, Vegan är för vek, har för lite kölvikt och är för grundgående. På slör i hög sjö var jag orolig för att båten skulle gå runt, ett minne som sitter i min seglarsjäl. Och backegenskaperna för motor ger även vana gråa hår. Båtens fördelär ståhöjd, inombordare, fast pentry, toalett. 

Det finns andra trevligare båtar att lära sig att segla med. i samma storlek 26 - 27 fot har du Maxi 777, Marieholm 26, Hallberg-Rassy 26, Albin 78, Maxi Fenix, Maxi Magic, Sunwind 27 till exempel. Vill du veta mera om dessa och andra finns en del informatiion i en viss bok, baserad på författarens tester. Vill du inte tugga i dig allt i den, går det att beställa tester på enskilda båtar via detta forum - billigare om än inte samma överblick. Där kan du även läsa på om kalasbyggen  som P 28, Indra, Twister 28, Amigo 27 - gamla men goda i kvaliteten och värda att lägga ner jobb på.

Tänk också på priset - 26 - 27 fotare har som många andra båtar gätt ner kraftigt i pris. Ju enklare båt, desto lägre pris då, nu och framöver. Och ttvärtom. Ingen bät är en sparbössa, men fina byggen fastnar förståsigpåare för. 

 

Curt