Har precis köpt en Sunwind 27

Fråga:

Hej !

Har precis köpt en Sunwind 27. Verkar vara väskött med nya bottengenomföringar, uppgraderad motor med ny bälg, topp, limpa etc. Batteri 2012. .

Epoxibehandlad köl (endast järnkölen) Vad anser du om exempelvis däck, tror det är balsa laminat,,,,, kölinfästning o demension på skrov o botten ??

Andra synpunkter på eventuella brister, förbättringar ??

Mvh : Per

Svar:

Gott köp! 27:an är en 26:a med negativ -bakåtlutad aktersegel, lite högre utförande på inredningen och en antydan till skarndäck. Allra bäst blev båten sista byggåren ca 1985 med konventionellt däck och ruff plus tyngre köl.

Däcket är specificerat med sandwich, men inget anges om det är balsa eller cellplast. Med tanke på att båtbyggaretraditionen i Nykarleby och Österbotten borde däcket vara i balsa. Å andra sidan var Sunwindbåtarna ute efter att konkurrera med Maxi och därmed hålla igen på material i laminatet vilket kan peka på cellplast. Du kan kolla genom att gå på däcket - knastrar det är distansmaterialet troligen cellplast som inte gav samma vidhäftning som balsa.

Kölkonstriuktonen är ovanligt vältänkt genom utformningen både med kölficka och "trappsteg" till kölen mot skrovet. Ovanpå det kan du glädja dig åt att skrovet är handupplagt som bör betyda att det är bättre utrullat än ett sprutat.

Om jag minns rätt har skrovet längsgående förstyvningar - stringers - plus fastplastade kokbottnar, fronter och skott. Detta byggsätt ger vridstyvare båtar än de som har basinreden.

Sunwind 27 deltog i mitt stortest av 267 - 29-fotare One of a Kind med toppseglare ombord. Du kan beställa testet som var publicerat i BN 8215. I övrigt finns mer att läsa om egenskaperna i min bok 700 segelbåtar i test.

Curt Gelin