LivetOmbord

Placering av masten

Fråga: Hej, jag har sett att vissa båtar (bla en bavaria 37 fr 2001) har sin mast placerad längre fram än “normalt”. Hur påverkar mastens placering  seglingsegenskaperna? Mvh Christian Svar: Masten sätts ibland långt fram för att inte störa inredningen nere i salongen man villl slippa stöttan i bordet och även få vantfästena/röstjärnen ur vägen. 

Text: • 2014-07-27 Uppdaterad 2014-07-27

Fråga:

Hej, jag har sett att vissa båtar (bla en bavaria 37 fr 2001) har sin mast placerad längre fram än “normalt”. Hur påverkar mastens placering  seglingsegenskaperna?

Mvh
Christian

Svar:

Masten sätts ibland långt fram för att inte störa inredningen nere i salongen man villl slippa stöttan i bordet och även få vantfästena/röstjärnen ur vägen. 

Kölen måste då följa med framåt. Lösningen ger egentlligen en framtung båt, men bulben som bland annat Bavaria har, ska kompensera och samma sak gäller med det fylliga/bäriga förskeppett. Seglingsmåssigt blir båtar av denna typ känsliga i byig vind, de tenderar att skära eller broacha siom  det heter på segarspråk. I kombination med en lätt köl i järn och grunt roder, behöver du ha en gast på storskotet redo att slacka snabbt i frisk vind. Ofta måste även genuan slackas lika kvickr. Seglar du en sådan båt med spinnaker i bra vind gäller det att styra skickligt för att iinte fören ska tryckas ner och rodret upp med broachar sm följd. Extra könsliga är en bår med grund köl 

Skaffa dig att tillfälle att styra en prestandabåt med blyköl så märker du skillnad i kontroll.

 

Segla väl
Curt

 


Text: • 2014-07-27
LivetOmbord
Scroll to Top