Båtexpert Joakim Hermansson

Experten svarar: Hur använder jag barduntrimmet?

Fråga: Hej! Jag har köpt en OE-33 1977 års modell. Det är partialrigg (Seldén) med förstag med seldéns Furlex 100 S. Det är toppvant och undervant, aktervant med block sträckare samt barduntrim. Jag är fundersam över hur hårt jag skall sträcka de olika vanten och hur jag använder barduntrimmet. Är det så att man lossar

Text: Joakim Hermansson • 2017-01-17 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga:

Hej!

Jag har köpt en OE-33 1977 års modell. Det är partialrigg (Seldén) med förstag med seldéns Furlex 100 S. Det är toppvant och undervant, aktervant med block sträckare samt barduntrim. Jag är fundersam över hur hårt jag skall sträcka de olika vanten och hur jag använder barduntrimmet. Är det så att man lossar läbarunen och trimmar med lovarts bardun?

Jag har också läst att om man skall vara riktigt noga, släppa lite på vanten om inte skall segla några veckor? Jag förstår att det blir belastningar men vem av oss familje seglare gör sådant? Är det inte bara tävlings seglare som gör detta?

Sedan undrar jag om jag kan segla min båt utan att montera barbuntrimmet, eller kräver riggen detta vid lite hårdare vindar? Tacksam för svar så jag vet hur jag skall göra i vår vid påmastningen.

Vill samtidigt säga att er hemsida verkligen är bra och att man har möjlighet till att få expertråd. Jag har seglat Marieholm 26, trio 80 innan jag köpte OE-33:an 2016. Jag skall segla hem henne från Stockholm till hemma hamnen i Halmstad. Det är min andra lite längre sträcka som jag seglar själv. Förra sträckan var med Trio 80 från Oskarshamn till Halmstad sommaren 2015 då det blåste, regna och var kallt 2/3 av sträckan. Jag tyckte det var underbart ändå att själv få uppleva den turen.

De flesta seglare tycker väl det är en barnlek, men för mig som haft ett uppehåll i 25 år från seglingen kändes det som en utmaning och då med en nyköpt Trio 80 som jag aldrig hade seglat med tidigare. Du skrattar säkert nu men alla har varit nybörjare och att segla ensam kändes lite nervigt första timmen men sedan grät jag nästan av lycka när vinden tog tag i seglen och porlet av vattnet hördes, det är total lycka!

Mvh

Peter Hedblom

Svar:

Hej Peter,

Gratulerar till din “nya” OE 33. Experterna på Seldén i Långedrag hälsar att eftersom OE 33 inte har bakåtsvepta spridare utan spridarna tvärs, behövs stagning långskepps i form av barduner. Dessa måste alltså användas och man gör det precis så som du beskriver, genom att ta hem i lovart och släppa i lä.

Angående vanten så ska de spännas till 20 procent av vajerns brottlast. Kolla gärna Seldéns Råd & Tips, som du kan läsa via den här länken:

http://www.seldenmast.com/files/1456145013/595-540-S.pdf

På sidorna 31 – 32 beskrivs hur du får rätt riggspänning, och på sidan 49 kan du läsa mer om just din riggtyp. Utöver det finns hur mycket matnyttig läsning som helst. Att släppa på riggspänningen mellan seglingstillfällena är förresten rent nonsens, det gör inte ens kappseglare. När man väl hittat det perfekta riggtrimmet vill man ju inte mixtra med det alls…

Lycka till med riggningen och seglingen, våren är inte så långt bort nu!

Joakim


Text: Joakim Hermansson • 2017-01-17
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga experten
Scroll to Top