Framdriften dog

Fråga:

Hej hej Lars.

Var ute på årets första resa idag på Midsommar, allt flöt på tills jag råkade nudda botten på en sten och sen dog bara framdriften, propellern går inte runt, det hörs att man lägger i fram/back växel, men inget händer.... Dock roterar propellern om jag snurrar den för hand eller vid gaspådrag, så den sitter inte fast eller är trög.
 
Då jag tidigare haft utombordare så är min mercruiser Gen 1 helt ny och outforskad för mig, trodde att det fanns typ säkerhetssprintar eller liknande, men kan inget hitta när jag söker/googlar ämnet.
 
Har en V8 305 (220 HK) och enligt spec så är mitt drev ett Mercruiser 898, men då det under årens lopp har bytts en hel del grejer på båten så skall det vara osagt om det verkligen är det drev som sitter på.
 
Motoren var bytt 2010 och går som en klocka, och det gjorde båten med helt till denna sten kom i vägen....
 
Tacksam för svar, hjälp och tips.
 
Skall under helgen plocka upp båten igen, men vill gärna läsa på och lära mig så mycket som möjligt innan.
 
Stort tack till Sjöräddningen som hjälpte mig hem.... :-) Donation på väg!!
 
Glad (nåja) midsommar på er båtvänner... :-)

Tromsoe 65

 

Svar:

Hej!

Det finns några troliga fel orsaker:

Propellernavet är skadat, lossa propellern och kontrollera om navet är skadat oftast är detta en lös gummi/plast insatts på Mercrusier propellrarna den kan vara skadad.

Växel dreven i över eller underhuset kan vara skadade förmodligen är då kuggdreven trasiga.

Backslags kopplingen i drevet kan vara skadad.

Drivaxeln till drevet kan vara av/skadad, alternativt är medbringaren mellan motor och drev skadad. Börja med att kolla propellern och propellernavet.

 

Med vänlig hälsning

Lars Lundbladh