LivetOmbord

Slirande drev

Fråga:  Hej! Fråga om slirande drev som avhandlats tidigare i Lars frågespalt. Om man byter/spänner fjädern till växelföraren, skulle det kunna hjälpa växeln att hoppa i lite lättare eller kan man skada/slita ut konan ändå mer? Var bara en tanke för att försöka förhala en något lite kostsam renovering… jag vet att jag kommer behöva

Text: • 2015-08-11 Uppdaterad 2015-08-11

Fråga: 

Hej!

Fråga om slirande drev som avhandlats tidigare i Lars frågespalt.

Om man byter/spänner fjädern till växelföraren, skulle det kunna hjälpa växeln att hoppa i lite lättare eller kan man skada/slita ut konan ändå mer?
Var bara en tanke för att försöka förhala en något lite kostsam renovering… jag vet att jag kommer behöva byta konan till slut ändå.

Ha en trevlig sommar!

Mvh Stefan Svanberg

Svar: 

Hej Stefan!

Fjädern har tyvärr inte så mycket med problemet att växeln slirar att göra.  När konan byts mot den senaste versionen skall en ny typ av glidsko monteras och fjädern under konan skall tas bort helt, då den förmodligen (enligt Volvo) gör mer skada än nytta. 

Det är oftast slitage i själva konan som gör att växeln slirar. Vatten i drevet, för hög oljenivå eller felaktig olja kan även bidra till att konan slirar,  så ett bra tips är att du inte har läckage. Man kan slipa in konan men det brukar tyvärr inte hålla någon längre tid.

/Lars

 

 

 

 

 


Text: • 2015-08-11
LivetOmbord
Scroll to Top