Finnmaster 520 Troller, bullrig

Det finns hur många variationer på temat styrpulpet som det finns fiffiga båtkonstruktörer. Finnmaster 520 Troller har utvecklat styrpulpeten till en nätt kupé där targabågen är stommen för vindruta och kapell.

 2002-06-01

DET FINNS HUR MÅNGA variationer på temat styrpulpet som det finns fiffiga båtkonstruktörer. Finnmaster 520 Troller har utvecklat styrpulpeten till en nätt kupé där targabågen är stommen för vindruta och kapell. Fördäcket är öppet med en bänk föröver och två hörnskuffar man kan sitta på. Tanken är god. Att sitta skyddad för vind och regn, men ändå dra nytta av den öppna båtens förtjänster. I det här fallet att fiska, om jag nu ska tolka båtens efternamn rätt. Jag har svårt att bedöma huruvida båten är en bra trollingfiskebåt eller ej och nöjer mig med allmänna omdömen.

Finnmaster tävlar med Yamarin i grenen "eleganta byggen, hög finish". Det kan knappast bli bättre. Finishen på plastarbetena är enastående och detaljarbetena är på topp. Att linjerna är harmoniska bidrar naturligtvis till det allmänna goda intryck båten ger. Funktionen ombord är god, med två undantag. Två personer sitter i lä i kupén. Ytterligare någon kan sitta på den fällbara aktertoften. Fällbar så att man kommer fram till akterspegeln. Ett krav från fiskarna. Ett avlångt stuv mitt i durken ger plats för spön eller vattenskidor. 

På fördäck finns plats för tre att slå sig ner, men funktionen är snarare stuv. Ytterligare stuvplats finns  framför förare och passagerare. Ankarboxar finns för och akter. De två undantagen från god funktion hittar vi i kupén. Trots att Hondas 50 hk 4-takt inte brummar särskilt hårt är ljudnivån i kupén under gång i full fart besvärande, för att inte säga öronbedövande. Kupén är en effektiv resonanslåda. I alla lägen.
Targabågen är kraftigt tilltagen akteröver och skymmer sikten alldeles påtagligt snett akteröver. Gången i sjö lämnar inga minnen av körglädje. Skrovet klarar av allsköns manövrar man tar till för att avslöja svag- och egenheter. Det är förmodligen ett gott betyg på en båt som enligt reklamen är "en riktig  kombibåt för sommarstugan, för fiske och trollingfiske, förbindelsebåt".