Test: Chris-Craft 26/29 Catalina
Chris Craft 29 Catalina. Foto: Max Carlgren

Test: Chris-Craft 26/29 Catalina

Catalina är både namnet på en ö och på ett sjöflygplan. Dessutom är det en rejäl dagtursbåt från Chris-Craft som går grymt bra med dubbelmontage.
Här testar vi både 26 och 29 Catalina.

Chris Craft 29 Catalina

 Jag befinner på vattnen utanför den sömniga staden Sarasota mitt på Floridas västkust. Om jag fäller spakarna och kör 250 sjömil rakt söderut hamnar jag i Havanna. Tanken roar mig, och jag börjar räkna lite i huvudet. Med dubbla Verado 300 toppar Chris-Craft Catalina 29 runt 50 knop. Det betyder att Havanna ligger fem timmar bort. Problemet är att båten enligt tillverkarens mätningar drar runt 225 liter i timmen på maxfart. Tanken rymmer 833 liter. Efter tre timmar och 42 minuter kommer soppan att vara slut. Om jag inte gör en liten avstickare till Florida Keys och fyller upp tanken.

Men det finns även andra saker att tänka på utanför Sarasota. Till exempel vad som döljer sig under ytan. Amerikaner brukar ha svårt att begripa varför vi är så förtjusta i att montera navigatorer i våra båtar. Till dess att de tagit en tur i någon av våra skärgårdar och insett att en miljon stenar under ytan kan ställa till problem.

De ler lite åt min förtjusning när jag ser att det sitter en rejäl Raymarine-navigator vid förarplatsen. Jag ägnar en stund åt att studera sjökortet, det verkar inte vara några större problem så länge man håller sig i farleden. Mycket längre kommer jag inte i mitt funderande innan det visar sig att en av de andra testbåtarna kört fast på ett sandrev.

Jag befinner mig som ensam journalist på ett handlarmöte. En del dricker drinkar på bryggan, andra kör båtar på Mexikanska golfen, och ytterligare någon har fastnat på en sandrevel. En vanlig dag i Florida.

Catalina 29 passar perfekt här i Florida. Det är en stor styrpulpet, eller dagtursbåt om du vill. Inga sovmöjligheter men ett toalettutrymme, rejäl solbädd och gott om plats för en stor familj med vänner. Catalina-serien har tidigare riktat sig till fiskare, men nu har man styrt om den till att snarare vara en båt att umgås på. Dubbla motorer eftersom närheten till det öppna havet gör att du måste vara säker på att kunna komma hem igen. Utanför det skyddande pärlbandet av småöar utanför Sarasota ligger golfen öppen. Här kan vädret vara brutalt och har du tagit några timmar ut från land vill du vara säker på att kunna komma hem igen.

Chris Craft 29 Catalina. Joystickstyrningen som skymtar bredvid gasreglaget
gör tilläggningen till en dröm.

Chris Craft 29 Catalina.