Krönika: När ska du börja långtidshyra båt?

Långtidshyra är det nya bilägandet. Det håller på att rita om kartan för bilägande totalt. Men kan konceptet fungera även i båtvärlden? Livetombords Jens Augustinsson resonerar kring bilvärldens mest uttalade ord just nu – privatleasing.

Krönika: När ska du börja långtidshyra båt?
Livetombords Jens Augustinsson resonerar kring bilvärldens mest uttalade ord just nu – privatleasing.

När det efter många billösa år var dags att kliva in i bilvärlden igen, så började jag göra lite efterforskningar kring vad vi borde köpa för bil, hur mycket pengar det är rimligt att lägga och hur gammal bil vi vågar köpa?

 Ganska snart stod det klart att svaret på dessa frågor var ytterligare en fråga – ska vi ens köpa bil? Privatleasing, eller långtidshyra som det kallas på ren svenska, är ett marknadssegment som verkar ha växt otroligt mycket den senaste tiden. En bilhandlare jag talar med under mina efterforskningar hävdar att en tredjedel av de bilar som lämnar landets bilhallar, av det märke han representerar, är privatleasingbilar. I Stockholm är den siffran två tredjedelar. 

Stämmer detta så är det ju inget annat än ett paradigmskifte vi ser just nu i synen på bilinnehav, ett helt nytt tankesätt kring bilägande och bilbrukande.

Frågan som snabbt kommer upp är ju om det här också har fått fotfäste i båtvärlden?