LivetOmbord

Blev vittne till olycka – fotade istället för att ingripa

Tidigare i år skadades två människor efter att de gått på grund utanför Tjörn. Nu letar polisen efter en person som fotat händelsen istället för att hjälpa till. Det kan nämligen vara straffbart.

Text: • 2015-07-10 Uppdaterad 2021-06-09
Blev vittne till olycka - fotade istället för att ingripa
Båten på bilden är inte samma båt som i texten.
TV: Här simmar han från hajen i panik
YOYOCam är ett kameralarm för båten
TV: Här hittas superträbåten SVERIGE
Quiz: Hur bra koll har du på västkusten?

Olyckan skedde den 24 maj i år och två personer fördes skadade till Kungälvs sjukhus. Orsaken till olyckan var att föraren gjort en missbedömning i navigationen och båten gick på grund vid Lovarna utanför Tjörn.

Lyckligt nog klarade sig de två personerna. Polisen har nu inlett en förundersökning om eventuellt brott begåtts. Ingen misstanke läggs på de två båtåkarna, men man efterlyser nu en okänd person som dokumenterat olyckan istället för att ingripa.

Hur fick ni reda på att någon fotat?
– De som var med vid olyckstillfället har lämnat vittnesmål. Inte bara de som råkade ut för olyckan utan även polis, sjöräddning, personal från ambulanshelikoptern och privatpersoner i närheten, säger Trafikpolisens utredningsansvarige Lena Thor.

I trafiksituationer på sjön är det sjölagen som gäller. Så här står det bland annat i sjölagens sjätte kapitel, sjätte paragrafen: “Anträffar befälhavaren någon i sjönöd är han skyldig att lämna all hjälp som är möjlig och behövlig för att rädda den nödställde, om det kan ske utan allvarlig fara för det egna fartyget eller de ombordvarande”.

Vad kan det innebära att fota eller filma istället för att ingripa?
– I det här fallet är det sjölagens sjätte kapitel som gäller. Där står uttryckligen att man inte kan underlåta att ingripa. 

Lena Thor fortsätter:

– Vi vet ju inte om de haft någon anledning att inte filma. Det är därför vi dragit igång en förundersökning och är väldigt intresserade av att få kontakt med de inblandade.

Den som bryter mot lagen riskerar upp till två års fängelse.

Bild: Creative Commons/Dhelling01skrytebane


Text: • 2015-07-10
LivetOmbordNyheter
Scroll to Top