Första kvinnorna klara för Volvo Ocean Race

En av de senaste regeländringarna i Volvo Ocean Race börjar bära frukt. Nu presenteras de två första kvinnliga seglarna till nästa tävling.

Första kvinnorna klara för Volvo Ocean Race
Två kvinnor klara för Volvo Ocean Race 2017-2018. Blir det fler? Foto: Martin Keruzoré/Volvo Ocean race

Regeländringen som ger lag som väljer att ha med kvinnliga besättningsmedlemmar en numerär fördel börjar nu ge resultat.

Idag presenterade kinesiska Dongfeng Race Team två kvinnor till besättningen för tävlingen 2017-2018.

Det första namnet är nog bekant för den som kan sin Volvo Ocean Race-historia. Holländskan Carolijn Brouwer deltog första gången i tävlingen redan 2001-2001 ombord på den helkvinnliga Amer Sports Too och var tillbaka i tävlingen 2014-2015 ombord på svenska Team SCA, också det laget med en helkvinnlig besättning.

– Jag är väldigt stolt över att bli en del av laget. En av anledningarna till att jag ville segla med Dongfeng Race Team är deras starka lagkänsla, säger Carolijn Brouwer i ett pressmeddelande.

Dongfeng skeppare, fransmannen Charles Caudrelier, är tillbaka en andra gång för att försöka förbättra lagets tredjeplats från förra upplagan, 2014-2015. Och han verkar väldigt nöjd med att ha Carolijn med i laget.

– Jag valde Carolijn för att hon slog oss flera gånger under förra racet när hon styrde för SCA under In-Port racen, förklarar han. Vi visste allihop att hon är en bra rorsman och hon har ett gediget olympiskt förflutet, vilket jag verkligen har stor respekt för. De olympiska kampanjerna har gjort henne till en riktigt snabb förare och hon vet var hon ska placera båten. 

Namn: Carolijn Brouwer
Född: 25 juli 1973, Liden Nederländerna
Meriter i urval. 2 Volvo Ocean Race (Amer Sports Too 2001-2002, Team SCA 2014-2015), trefaldig olympier, flerfaldig världsmästare.

Den andra kvinnliga seglaren som är klar för laget är Marie Riou. Inte lika välkänd i VOR-sammnahang men med en meritlista som heter duga. Hon har bland annat deltagit i dubbla olympiska spel, senst i Rio 2016. Hon har också seglat hem fyra vm-guld i tvåskroviga Nacra 17-klassen.

– Jag har viljat segla Volvo Ocean Race sen jag var tio år, berättar Marie Riou. Trots att den mesata av min erfarenhet kommer från kustnära segling har jag alltid viljat segla havskappselingar. För mig är Volvo Ocean Race höjdpunkten bland havskappseglingar med full besättning.

Dongfeng är ett av tre lag som hittills annonserats till kommande tävling, som startar i spanska Alicante den 22 oktober. De andra två är holländska Team AkzoNobel och spanska Mapfre. Ett fjärde lag kommer presenteras sent i mars.

Namn: Marie Riou
Född: 21 augusti 1981, Plougastel-Daoulas, Frankrike
Meriter i urval: Tvåfaldig olympier, fyrfaldig världsmästare i Nacra 17.

För att uppmuntra lagen att ta med kvinnor ombord får de lag som väljer detta en fördel, då de får ha fler besättningsmedlemmar totalt än om man väljer en helt manlig besättning. Så här säger regeln.

Det vore kul om det blir åtminstone någon kvinna på varje båt.
Ja
17
0
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!