Båtnytt tipsar om 20 bra köp bland de hundratals båtar de testat under 2015-2016. Foto: Båtnytt

LivetOmbord

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp

I myllret av stora och små, snabba och långsamma, lyxiga och enkla båtar har vi valt ut redaktionens 20 favoriter bland de hundratals modeller Båtnytt testat under 2015 och 2016.

Text: Mikael Mahlberg • 2017-03-27 Uppdaterad 2021-06-09

När redaktionen samlas för att välja ut sina favoriter brukar vi vara rätt överens. Om en båt är bra eller dålig har sällan att göra med motorstyrka, toppfart eller något annat objektivt mätbart. Det vi tar med oss från hundratals testkörningar är istället de små detaljerna, som den fantastiska utsikten från hytten i Axopar 28 AC, eller den finurliga soffan i Bella 620 HT. Att åka båt ska vara en härlig upplevelse, och många smarta detaljer blir en helhet som skiljer ut favoriterna från de modeller som tyvärr aldrig gjorde något större avtryck i våra båthjärtan.

Den här listan är alltså högst subjektiv. Det är våra favoriter, men vi tror också att de har potential att bli dina.

En rolig iakttagelse är att den norske konstruktören Espen Thorup ritat hela fem båtar på listan. Att han figurerar här så många gånger beror delvis på att han är de kluriga detaljernas mästare (kolla bara inredningen i Flipper 600 DC), men också på att han har monopol på att rita båtar åt Flipper, Bella, Sting och Nordkapp. 

En annan spaning är att aluminiumbåtarna tar över mer och mer, år för år. Sju av tjugo båtar på listan är plåtbåtar och antalet lär växa.

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Askeladden C65 Cruiser

Askeladden C65 Cruiser

Liten båt, stora sjöegenskaper

Askeladden nysatsar just nu, och receptet är goda sjöegenskaper (tack vare djup v-botten) samt många finesser. Förra sommarens redaktionsbåt C65 Cruiser är en liten daycruiser som går tryggt även i hög sjö utomskärs.

Ruffen är ljus och här ryms två vuxna och två små barn. En till sover på solsängen i aktern. Aktersoffan är vändbar ut mot sjön. Priset är kanske inte det lägsta, men så är båten också full­smetad med finesser som elektriskt ankarspel, spoltoalett och litet pentry.

 

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Flipper 600 DC

Flipper 600 DC

Vardagsrum på sjön

En av 2016 års favoriter är utan tvekan Flippers minsta daycruiser. Aldrig förr har ett så litet skrov blivit så mycket båt! Konstruktören Espen Thorup har skapat en rymlig inredning späckad med bekväma sittplatser, på bekostnad av en minimal koj.

Men vad gör det? Flipper 600 DC åker du i över dagen, för att sola, bada eller bara ha det härligt på sjön. På sex meter är det här så nära du kommer ett vardagsrum på sjön.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Axopar 28 AC

Axopar 28 AC

Nyskapande hyttbåt

Å rets motorbåt 2014 förtjänar en plats på den här listan. Grymt skrov med lång vattenlinje och rak stäv ger mjuk gång i tuff skärgårdssjö. Genidragen hittar vi dock på insidan: hytten med plats för fem är trevlig, men att lyfta på aktersoffan och krypa ned i den ljusa akterkabinen är rena trolleritricket.

Hur får allt plats? Även om det första årets lockpriser stigit ger en 28 AC med prislapp på under en miljon kronor bra mycket mer hyttbåt än de flesta andra konkurrenter.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Bella 620 HT

Bella 620 HT

Tar hardtopen tillbaka

1970-talets mesta båttyp, och den familjevänligaste, är tillbaka. Bellas hardtopbåt har till skillnad från Fjordling och andra klassiker en öppningsbar ruta där du kan langa ned besättning och packning. Det blir alltså lättare att borda båten förifrån.

Till sjöss är hardtopen en mysig plats för barn att ta igen sig på, eller en perfekt plats för all lös packning. Om du är spekulant på en utflyktsbåt, ta en titt på denna.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Hanse 315

Hanse 315

Prisvärd familjeseglare

Tyska Hanse har ryckt upp sig de senaste åren och deras nya 31-fotare är vår favorit i klassen: Rymlig inombords och med vacker inredning där de ljusa färgerna känns betydligt modernare än nordiska, trätunga konkurrenter. Toaletten är stor för båttypen och har förstås dusch. I pentryt står även 190 cm långa personer raklånga.

Seglingsegen­skaperna är sköna. Hanse har verkligen skapat en båt att semestra länge i – samtidigt som priset är hyggligt. Grundpriset är drygt 700 000 kronor och en fullutrustad båt kostar drygt 800 000 spänn.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Arronet 24 5 Surprise

Arronet 24 5 Surprise

Bästa hyttbåten

Arronet 24 5 Surprise är utan tvekan årets båt­nyhet. Orsaken är att det är helt tyst inuti hytten. Öregrund-varvet har byggt en hytt som vilar på ­gummibussningar och därmed isoleras från motorns och vågornas buller och vibrationer.

Lösningen är genialisk och råder bot på motorbåtens eviga gissel och gör att besättningen faktiskt kan prata med varandra, lyssna på musik i den dyra stereon eller bara njuta av lugnet till sjöss. Äntligen!

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Nordkapp Ranger Enduro 605

Nordkapp Ranger Enduro 605

Sportigaste familjebåten

Att dra igång den råa tvåtaktaren på Nordkapp Enduro 605, fatta gasreglaget och flyga fram över vågorna i 46 knop ger en adrenalinkick som få styrpulpetbåtar för familjen kan matcha.

Ett smalt, sportigt skrov och låg vikt ger Nordkapp grymma sjöegenskaper. En stilla dag är de många sofforna i fören en perfekt plats att ta igen sig på efter en snabb resa. I ruskväder är dock Nordkapps oskyddade sittbrunn en nackdel.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Buster S Fish

Buster S Fish

Fiskeflirten

En av de allra minsta båtarna vi testat under året är också en av de trevligaste. ­Buster S Fish är en flirt med fiskaren. Deras lilla styrpulpet har fått upphöjda kastdäck i för och akter samt en elmotor för att kunna hålla sig kvar över favoritplatsen eller köra en förprogrammerad rutt.

En liten och enkel båt, som med en 30-hästare ändå blir en sportig jaktmaskin. Dessutom givetvis lätt nog att fraktas på en obromsad trailer.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp

Yamarin 54 Cross

Optimal styrpulpet

Det finska varvet vet hur man stoppar in maximalt med stuvutrymme i en liten båt. Här försvinner matkassar, packningen, flytvästar och allt som behövs för en utflykt på sjön smidigt ned i glasfiberinnerlinen.

Lägg till goda sjöegenskaper – Yamarins signum – och märkets goda andrahandsvärde, så har du ett stabilt köp i klassen små styrpulpetbåtar för den som vill strosa på sjön, fiska eller ta sig till ­sommarstugan. Med kapellet på blir sittbrunnen en slags minihytt där passagerarna sitter torra även i hällregn.

 

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Ockelbo B18AL CC/DC

Ockelbo B18AL CC/DC

Lastfartyg i miniformat

Klassiska Ockelbo är ju tillbaka, i aluminium. Nya B18AL är en styrpulpet med gott vindskydd och slitstark inredning. Det mesta ombord är i aluminium och därmed är det få saker som kan gå sönder. Det här är en riktig grovjobbare där verktyg och cementsäckar ryms på fördäcket. Bakom vindrutorna (i versionen med dubbla pulpeter) sitter fem skyddat. Båtnytt har kört B18AL DC en hel säsong och gillar sidostabiliteten samt den torra gången i sjö. Stort plus för prislappen, som ligger flera tiotusenlappar under konkurrenterna.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Finnmaster Husky R7

 Finnmaster Husky R7

Bra utflyktsbåt

Finnmaster är det senaste varvet som hoppar på aluminiumtåget. Konkurrensen bland drygt sex meter långa bowriders är mördande, och för att överleva är Husky-serien ovanligt rymlig bakom vindrutorna. En u-soffa sväljer många människor och gör Husky till en bra båt för utflykter. Med ett litet bord skapar man en matplats och det går att bädda soffan till en solsäng.

Under sofforna finns gott om plats så att fendrar och packning slipper skräpa på durken. Detta räckte för att kora Husky R7 till vinnare i vårt jämförande test mot Buster Magnum E.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Marell 650 SC

 Marell 650 SC

Praktisk uppstickare i plåt

Det finns en uppsjö öppna plåtbåtar, men uppstickaren Marell 650 SC är mer praktisk än de flesta. Den höga rutan ger fenomenalt skydd för passagerarna och de stora badplattformarna gör den till fiskarens dröm. Den stabila targabågen är utmärkt för wakeboardåkning.

Det breda skrovet gör den rymligare än konkurrenterna och efter en sommar med 650 SC som redaktionsbåt uppskattar vi de trygga sjöegenskaperna i all slags väderlek. Ska du satsa på en öppen bowrider helt i plåt är detta ett klokt val.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Agapi 800

Agapi 800

Rib med kojer

En rib med sovplatser i förskeppet och som går riktigt bra i sjön. Med lite god vilja kan sex personer sova över ombord. Agapi 800 är märkets första riktiga fullträff, efter några tidigare trevande försök med både större och mindre modeller.

Det här är ingen billig båt, men för den som slår till finns också möjligheter att dela båt med andra, hyra en likadan utomlands till ­rabatterat pris eller hyra ut din egen via Agapis medlemsklubb.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Askeladden C75 Cruiser

Askeladden C75 Cruiser

Bästa sjöegenskaparna

När vi testade större daycruisers i Finland kom Askeladdens C75 totaltvåa, men vann överlägset på sjöegenskaperna. Det norska varvet, med konstruktions­avdelning i norska ruskvädershuvudstaden Bergen, vet att bygga båtar som är bäst när det gäller.

Höjden på vindrutan är optimal, för den räknade norrmännen fram redan på 90-talet. Och det djupa skrovet går bäst av alla nya dc-båtar vi kört. Inredningen är bekväm den med, om än inte bäst i klassen.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Fareast 23R

Fareast 23R

Rolig segling till kul pris

Fareast 23R ska vara utvecklad för att möta kraven på en attraktiv klubbracingbåt och är en uppföljare till populära Fareast 28R. 23R är något mindre och därför lättare att traila och sjösätta via ramp. Båten har den typiska “Fareastfören”, en bredare akter och därmed goda kryssegenskaper, men allra härligast är den i undanvind. Ett modernt segelplan med en fathead-stor ger båten extra fart i lätta förhållanden och ett modernt utseende. Mycket båt och lika mycket nöje till en nätt prislapp.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Yamaha FX svHO

 Yamaha FX svHO

Praktisk adrenalinmaskin

Med 60 knops toppfart och acceleration som en bättre Ferrari är Yamaha FX SVHO en vattenskoter som ger maximal körglädje på sjön. Men trots hisnande ­prestanda bjuder den på en snäll och torr åktur för upp till tre personer. Yamahan har också bra förvaring, en bra lösning för att komma upp ur vattnet (du kommer att ramla av!) och bra körställning. Därmed är den en bra allroundskoter för både äventyr med kompisar och ren buskörning.

 

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Nimbus 305

Nimbus 305

Förädlad salongsbåt

Vill du semestra till sjöss, lika bekvämt som på land, men ändå i en någorlunda lätthanterlig farkost? Nimbus 305 är en klassisk salongsbåt från Nimbus, som står ut från de franska och tyska konkurrenterna tack vare sin välsnickrade inredning och många smarta detaljer.

Det halvplanande skrovet ger en toppfart på drygt 20 knop och en hygglig bränsleförbrukning i deplacerande farter. Här finns inga missar – och därför utsågs Nimbus 305 till Årets Båt 2015 av oss på Båtnytt.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Bella 700 Raid

Bella 700 Raid

Härlig hytt för fiskaren

Nya Bella 700 Raid är en hyttbåt som lockar de flesta: fiskaren, liksom den camping­intresserade, men även den som söker en bekväm transport ut till sommarstugan. Espen Thorup – Nordens hetaste båtkonstruktör just nu – har lyckats skapa en stor och ljus hytt med fina sittplatser vända i färdriktningen.

Sovplatser och pentry finns, men de stör inte möblemanget. Fördäcket är minimalt men har ändå en bekväm soffa. Akterdäcket är fiskarens dröm och har dessutom yttre styrplats. Som grädde på moset är sjöegenskaperna överraskande roliga.

 

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Finnmaster T7

Finnmaster T7

Vinnande daycruiser

När Båtnytt testade marknadens sju meter långa daycruisers under några blåsiga dagar på Finska viken, hamnade Finnmasters nya T7 överst på prispallen. Sjöegenskaperna är grymma, och sittbrunnen lyxig med plats för upp till åtta i bekväma soffor.

Ruffen har enorma fönster och är störst i klassen. Framförallt är båten vacker att titta på och känns snäppet modernare än konkurrenterna. Söker du en klassisk dc och vill ha det modernaste som finns just nu, titta på T7.

 

 

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp
Sting 610 DC

Sting 610 DC

Perfekt för nybörjaren

Norsk-polska Sting är utmärkt för en barnfamilj som vill prova på livet till sjöss. Ombord finns två-tre hyggliga kojer, gott om plats i sittbrunnen och en toppfart på över 40 knop – nog för att snabbt ta sig ut i havsbandet.

Sting 610 DC vann vårt jämförande daycruisertest. En förklaring är det låga priset, men det märks inte på kvaliteten. “Vi tjänar mycket mindre pengar på den här jämfört med övriga modeller”, erkände en av varvets representanter.

10 bästa tipsen för ett lyckat begagnatköp av aluminiumbåt

Köp en gummibåt här är bästa tipsen

Krönika: Tycker båttillverkarna att vi är dumma i huvudet?


Text: Mikael Mahlberg • 2017-03-27
LivetOmbordNyheterBåtnyttMotorbåtNyheterSegelbåtVattenskoter
Scroll to Top