Världspremiär för ny Hallberg Rassy på Öppet Varv

Hallberg Rassy pensionerar 342 och ersätter den med helt nya 340. Massor med uppdateringar ska garantera en modell som känns modern i många år framöver.

Världspremiär för ny Hallberg Rassy på Öppet Varv
Helt nya Hallberg Rassy 340 ersätter modellen 342. Illustration: Hallberg Rassy

Helt nya Hallberg-Rassy 340 har världspremiär på Öppet Varv i Ellös på Orust, den 25-27 augusti 2017. 

Enligt ett pressmeddelande från Hallberg Rassy så får vi se en hel del utveckling och saker och funktioner som vi aldrig sett på en Rassy-båt tidigare.

Bland mycket annat hittar vi:

* Integrerat bogspröt för att halsa code zero eller gennaker. Det kan också bära ett ankare och fungerar också som fäste för stävstege.

Läs mer: Britterna imponerade av nya Hallberg Rassy 44

* För första gången hos Hallberg-Rassy erbjuds dubbla rattar. Standardutförandet är med rorkultsstyrning.  Upplägget ger god passage genom sittbrunnen. Sittbrunnslängden är 2,83 m, vilket är 42 cm längre än på föregångaren 342. Det är lätt att kliva ombord akterifrån.

* Precis som på Hallberg-Rassy 44 är det dubbla roderblad. Det ska ge en lättstyrd och lättkontrollerad båt under alla seglingsförhållanden, i synnerhet i tufft väder, menar man från varvets sida. Eftersom roderytan minskar jämfört med ett roder, minskar också roderlasterna och därmed ökar säkerhetsfaktorn. Varje roder har dubbla självjusterande roderlager, vilket ger en lättgående roderkonstruktion i alla lägen.

* Man satsar på en så ren däckslayout som möjligt. Det finns två vinschar på varje sittbrunnssarg. Det medger eldrift utan att störa ståhöjder i inredningen.
Det finns förvaringshål för överskottslinor akter om fallstopparna. Och man har valt underdäcksrulle för förseglet, dolda fall till sittbrunnen, alla fyra skylightluckorna flushmonterade och eventuell elektrisk ankarvinsch monteras under däck.

Nästa sida: Fler nyheter på Hallberg Rassy 340