Många drunkningar – maj blev en svart månad

Maj blev en mörk månad när antalet drunkningsolyckor nästan fördubblades jämfört med 2016. Och det var oroväckande många olyckor med fritidsbåtar inblandade.

Många drunkningar – maj blev en svart månad
Maj blev en dyster månad på sjön med många drunkningstillbud. Foto: iStock

Det blev färre drunkningar i år än 2016 från första januari till sista april. 26 personer miste livet på sjön jämfört med 39 personer 2016, visar siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Men i maj vände det och antalet drunkningsolyckor landade på elva jämfört med sex under samma månad 2016, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Detta är alltså nästan en fördubbling av antalet drunkningsfall jämfört med förra året. Och enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet så står olyckor med fritidsbåtar inblandade för sex av dessa dödsfall. Tre av dödsfallen har också det gemensamt att det är olyckor med utländska turister som förolyckats på sjöar. Alla tre saknade flytväst.

Från Livräddningssällskapets sida påpekar man vikten av att använda flytväst på sjön. Deras analys är att chanserna då hade ökat dramatiskt att flera av drunkningsfallen hade kunnat förhindras.

 

Har du för vana att använda flytväst på sjön?
Ja
13
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!