Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS

Tack vare ägarens GPS-tracker kunde den stulna båten kontinuerligt spåras av kustbevakning och polis. Händelsen som inträffade utanför Tjörn på torsdagen ledde till att tre personer greps misstänkta för båtstöld.

Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS
Genrebild: Istock.

Larmet om den stulna båten nådde polisen tidigt på torsdagsmorgonen. Ägaren som hade utrustat båten med en tracker vaknade sent på natten av att ett larm gick av i mobiltelefonen som GPS:en var kopplad till. Eftersom ägaren fattade misstanke begav han sig till marinan där han upptäckte att båten var borta varpå han larmade polis. I en samlad insats av polisen och kustbevakningen gav sig en patrull iväg för att spana efter den stulna båten.

Tack vare GPS-tracken kunde ägaren delge båtens position till polisen. Båten – en motorbåt på 32 fot –påträffades av patrullen några kilometer från marinan. Ombord befann sig tre män i åldrarna mellan 16 och 35.

– De misstänkta gärningsmännen hade kört motorn varm så att den slutade fungera varpå båten drivit på grund, säger Peter Jerrebäck, polisinspektör på polisen i Uddevalla, till Livet Ombord.

Två personer anhölls och är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grov båtstöld. 16-åringen omhändertogs. Det framgår av ett Facebook-inlägg från Polisen Båtsamverkan Väst.   

Bild: Polisens båtsamverkan/Kustbevakningen.

"Bra jobbat av alla inblandade och inte minst ägaren som monterat en spårsändare," skriver polisen i inlägget. 

– Ja det var ett fint samarbete mellan polis och kustbevakning, säger Peter Jerrebäck.