Nu kan du rädda en svensk kulturskatt

Tre klassiska skärgårdsbåtar går snart under klubban på auktion efter att ägarrederiet gått i konkurs. Båtarnas totala värde uppskattas till runt tolv miljoner kronor.

Nu kan du rädda en svensk kulturskatt
Nya Skärgården stävar snart mot en ny hemmahamn. 29 november går hon under klubban. Foto: PS Auction

Rederiet Kulturbåtarna AB hade storslagna planer när de investerade i sina passagerarlinjer längs västkusten med de gamla passagerarfartygen Nya Skärgården, Ellen af Bohuslän och Svea af Bohuslän. Men med stora investeringar i verksamheten, så blev kostnaderna för tunga att bära och efter några svåra år ekonomiskt kastade man in handduken i somras.

Alla tre båtarna är byggda i Sverige och var alla i trafik fram till sommaren 2018. Enligt uppgifter från PS Auction, som sköter auktionen så har den största av båtarna, Nya Skärgården, uppgraderats och renoverats för mer än en miljon kronor sedan den köptes av rederiet 2015.

Även om prislappen i det här skedet av auktionen inte ser skrämmande hög ut på någon av båtarna, så finns det fog för att tro att det kommer ändras. Det ska finnas intresse för båtarna både från svenskt och utländskt håll och enbart Nya Skärgården ska ha värderats till 13 miljoner kronor för tre år sedan, enligt uppgifter i Göteborgs-Posten.
Vill du vara med och göra en kulturgärning och se till att någon eller flera av båtarna blir kvar i Sverige så börjar det brinna i knutarna för att få ihop finansieringen. Den 29 november avslutas auktionerna och de tre båtarnas öde förseglas. 

Nya Skärgården. Foto: PS Auction

Ellen af Bohuslän (till vänster i bild). Foto: PS Auction

Svea af Bohuslän (närmast i bild). Foto: PS Auction

Hoppas verkligen fartygen blir kvar i Sverige!
Ja
96
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!