Artiklar

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar

Nu är det dags att planera semestern. Utifrån din personlighet tipsar Praktiskt Båtägande om guldkornen du inte får missa. Våra kategorier är barnfamilj, livsnjutare, festprisse, kultursnobb och sportfåne.

Text: • 2014-05-19 Uppdaterad 2021-06-09

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar
Ställen för barnfamiljen

Vänersborg
Dags för ett dopp? På äventyrsbadet Vattenpalatset finns en 54 meter lång vattenrutschbana, virvelkanal, vattenpist och grotta. De yngsta har ett eget barnlandskap och de vuxna kan motionssimma eller boka in sig på en massage. Om man vill ta sig en bit utanför stan kan Kungajaktmuseet Älgens berg i Ekoparken Halle-Hunneberg vara något. Här finns även Barnens berg där barnen får möta skogens konung, spela kottegolf och vara med i Olfars skogsäventyr i Trollskogen. I parken kan man även följa med på bäversafari och älgsafari. Vänersborgs marina har 80 gästplatser och ligger på gångavstånd från centrum.
www.vattenpalatset.com
www.vanersborgsmarina.se

Wasahamnen, Djurgården
Här hittar du många gamla bekanta från Astrid Lindgrens värld. Var då? På Junibacken så klart! Alla hoppar på Sagotåget och åker runt i sagornas värld. När ni fått nog av fantasi så kan det passa med en tripp till Gröna Lund för att kastas rakt in i den spännande verkligheten. Eller varför inte ett besök på Vasamuseet? Men som om inte det var nog har ni fortfarande Skansen, Sjöhistoriska museet, Nordiska museet och mycket mer kvar. Wasahamnen har 146 gästplatser och är Stockholms mest centrala gästhamn.
www.junibacken.se  
www.wasahamnen.se

Lilla Bommen, Göteborg
Lägg till mitt i Göteborg och njut av storstadslivet! Här finns det mesta, både för stor och liten. Ett besök på Liseberg är självskrivet, men väl i området kan ni även passa på att titta in i Universeums undervattensvärld. Och kanske mata en haj? Om man är ute efter lite “snällare” djur så styr man istället kosan mot Slottsskogens djurpark, som har allt från älgar till knubbsälar. Men vill man leka av sig riktigt ordentligt är det bara ett ställe som duger. Europas största inomhuslekland Lek & Buslandet ligger på Backaplan och har 5 000 kvadratmeter lek! Lilla Bommens gästhamn har 100 båtplatser.
www.liseberg.se/sv/hem/Boende/Gasthamn

Karlsborg
På Karlsborgs fästning är det guldjakt på gång. Med hjälp av dataspel och jakt i underjordiska gångar ska Sveriges försvunna guldreserv hittas. Äventyret passar barn mellan 7 och 15 år och Karlsborgs fästning ligger cirka en kilometer från gästhamnen. Vill man inte leta guld kan man också få en guidad äventyrstur. Men i Karlsborg finns även mycket annat att göra. En bit bort från stan kan hela familjen spela fotbollsgolf. Vill man hålla sig i hamnen kan man spela minigolf istället. Eftersom Karlsborg ligger mitt i Göta kanal kan man göra dagsutflykter på kanalen eller passa på att besöka staden på väg uppför eller nedför kanalen. I Karlsborg finns två olika gästhamnar, Göta kanals gästhamn och Stenbryggans gästhamn.
www.karlsborgsfastning.se

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar
Ställen för livsnjutaren

Skansholmen, Södertälje
Rekommenderad i White Guide 2011 är Skansholmens Sjökrog på Mörkö utanför Södertälje. Här njuter du av en god middag och krogens eget brännvin, som tillverkas på plats i bränneriet på det gamla sättet, av potatis. Antingen rent eller med kryddning hämtad ur ett gammalt sjömansrecept med kryddorna kardemumma och koriander. I affären en bit bort kan du köpa rökt fisk och alvedsrökta räkor från Nynäshamn. I gästhamnen finns plats för 75 båtar.
www.skansholmen.com

Axmar bruk, Gävle
På den inglasade bryggan kan ni sitta och titta ut mot vattnet samtidigt som ni njuter av en god middag på en av Gävles bästa restauranger, som dessutom fått bra betyg i White Guide 2012. Restaurangen Axmarbrygga Havskrogs specialitet är fisk, och en stor del av råvarorna i rätterna är närproducerade. Utanför krogen ligger Axmars naturreservat, och här finns även en undervattenspark med många historiska vrak som ligger så grunt att du kan se dem från ytan. Eller varför inte ta en tur med skärgårdssafarin och få en chans att se sälar? Om ni vill hålla er mer inomhus så ligger Galleri Bläckhornet i anslutning till restaurangen. Gästhamnen ligger precis vid restaurangen och är gratis på dagtid.
www.axmarbrygga.se

Koster
Ta en promenad i de vackra omgivningarna på Nord- och Sydkoster. Större delen av öarna är naturreservat och här finns även Kosterhavets nationalpark. På Nordkoster är landskapet kargare och det finns gott om vikar och klippor. Missa inte fyrarna på berget Högen, härifrån har du en hisnande utsikt. På båda öarna finns gott om vandringsstigar att ta sig runt på och på Sydkoster finns även möjlighet att hyra cykel. Efter en lång dags vandring är det dags att få något i sig. På Sydkoster ligger Kosters Rökeri där du kan njuta av färska skaldjur och ett glas vin på uteserveringen. Kosters Rökeri har även en fiskaffär för den som vill tillaga sin egen mat. Även Sundets Skaldjurscafé serverar färska skaldjur, i träbyggnaden som en gång varit sillsalteri. På Nordkoster finns också ett flertal restauranger, till exempel Strandkanten, som också ordnar skärgårdsturer med sin fiskebåt. På båda öarna finns gästhamnar.
www.kosteroarna.com

Varberg, kurort
Slappna av och njut på Sveriges enda havsvattenspa på den anrika kurorten Varberg. Comwell Varbergs Kurort har ett varierande utbud av behandlingar, till exempel tångmassage, stenmassage, ungersk lerinpackning – eller varför inte pröva en fiskmassage? När ni känner er helt avslappnade kan ni runda av med en trevlig middag på restaurang Salt & Vatten, som har blivit utsedd till Årets spakök 2012 av Spastar International. Om ni hellre vill ha något mer exotiskt finns även Asia Spa i stan, som blivit utnämnd till Årets spa 2012 av Spastar International. Här kan du få behandlingar som lotus body scrub, asia mini och shirodara – kunglig behandling. Bo centralt i Varbergs innerhamn med 50 gästplatser.
www.varbergskurort.se
www.varbergsstadshotell.com/asia-spa.aspx

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar
Ställen för festprissen

Sandhamn
Namnet som är nära förknippat med lyx, party och fylla. Hit kommer alla sorter, från ungdomar som vill festa hela natten till rika lyxlirare som vill visa upp sin stora båt. Naturligtvis blandat med en nypa kändisar och högst vanliga Svenssons. Sandhamn är också intimt förknippad med kappsegling i allmänhet och Gotland runt i synnerhet, och det är kring sådana evenemang som det samlas mest folk här. Vill du ta en paus från festandet kan du besöka Sandhamns museum, ta en dag på spa eller bara ta en promenad och njuta av den vackra ytterskärgården. Sen är det dags att korka upp champagnen och spruta ut hälften! Vill du uppleva festen på lite mer avstånd rekommenderas Sandhamns Seglarhotell. Annars är det naturligtvis gästhamnen som gäller.
www.sandhamn.com

Visby
Stockholmsveckan och medeltidsveckan i Visby har väl de flesta hört talas om, men i denna sommarstad är det fest även övriga veckor, om än inte så intensivt. Gutekällaren på Stora torget är en klassiker, men kvällen börjar naturligtvis redan på dagen på strandklubben Kallis. Två andra alternativ är Burmeister och Munkkällaren. På den senare kan du köpa vip-kort för att kunna glida förbi kön utan att betala entré. Vill du se lite mer finns det mycket att upptäcka, både i och utanför Visby. Själva staden härstammar från medeltiden och finns med på Unescos världsarvslista. De berömda raukarna är naturligtvis en sevärdhet och strax norr om Visby ligger Lummelundagrottan. Men vill man inte ens kliva av båten så kan man också hänga i gästhamnen, även här är det nämligen
party.

Grebbestad
Låt dig inte luras av den pittoreska framtoningen, i Grebbestad är det full fart under sommaren. Ta en sväng förbi krogen Röde Orm, där det är bra drag. Passa på att dricka en öl från det lokala bryggeriet Grebbestad. Missa inte folkfesten Grebbestadskarnevalen, eller badortens dag, andra lördagen i juli, som dessutom fyller 90 år i år. När du tröttnat på att festa kan du ägna dig åt lite vattenaktiviteter. Prova på att dyka, paddla kajak eller sticka ut och fiska. Eller så kan du bara hänga i hamnen, hjärtat i samhället är trots allt den 200 meter långa bryggan med 200 gästplatser.
www.grebbestadgasthamn.se

Marstrand
“Marstrand är festens ö” går det att läsa på den officiella turistsidan. Tillsammans med Smögen är detta västkustens partymecka, dit alla vallfärdar under några intensiva veckor i juli. När Match Cup Sweden drar igång så lägger även festandet i en högre växel. Styr kosan mot Högvakten eller Societetshuset, även kallat “Såsen”, där generationer av festprissar har slagit runt. När du behöver en paus från dansgolvet rekommenderas ett besök på Carlstens fästning, där du kan få höra historien om fästningens mest kända fånge Lasse-Maja. Trots den väl tilltagna gästhamnen råder trängsel under högsäsongen, så kom i tid!
www.marstrand.nu

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar
Ställen för kultursnobben

Björholmens marina, Tjörn
Längst ut på Tjörn ligger Björholmens marina. Här arrangeras egna konstutställningar i allt från måleri till keramik och glas. En bit bort ligger Nordiska akvarellmuseet, som både visar internationell samtida akvarell och klassisk akvarell. I närheten av Björholmens marina ligger också “Skulptur i Pilane”, en skulpturutställning utomhus på Pilane gravfält som varvas med unika fornlämningar. Gästhamnen har plats för 30 gästande båtar.
www.bjorholmensmarina.se

Göta kanal
“Sveriges längsta kulturvåg” marknadsför sig Göta kanal som. Längs den 190 kilometer långa kanalen finns mycket att uppleva. Förutom konstutställningar, historiska vandringar och konserter är själva kanalen utsedd till årtusendets svenska byggnadsverk. På Göta kanals hemsida hittar du färdiga turförslag med trevliga stopp under dagen. Till exempel turen Borensberg till Berg, som börjar på Borensbergs hembygdsmuseum, tar sig vidare till Brunneby musteri där man kan ladda upp med sylt och saft för att orka med Skandinaviens största motorbåts- och leksaksbilsmuseum. Turen avslutas med ett besök på Ljungs slott och Cloettas fabriksförsäljning.
www.kulturvag.se

Karlskrona
Nummer 560 på Unescos världsarvslista är örlogsstaden Karlskrona. Själva världsarvet består av befästningar, örlogsvarv, örlogshamn och den militära och civila staden. I Trefaldighetskyrkan på Stortorget finns ett besökscentrum där alla delar och besöksmål presenteras. Missa inte Kungsholms fort, Drottningskärs kastell och befästningstornet Godnatt. När ni är klara med örlogsstaden finns det mycket mer att upptäcka. I Karlskrona konsthall finns både historisk och samtida konst. En bit bort ligger konstmuseet Kulenovic Collection. Tallebryggans gästhamn ligger i centrum och har 120 gästplatser.
www.orlogsstadenkarlskrona.se

Vaxholm
“Skärgårdens huvudstad” var bebodd redan för tusen år sedan och fortfarande andas den historia. Här är Vaxholms fästingsmuseum i Vaxholms kastell naturligtvis ett måste, och har man tur är man på plats när teatern på kastellet drar igång sin utomhusteater. I Vaxholm finns även ett flertal gallerier att ströva omkring mellan, och på helgerna är hembygdsgårdens bygdemuseum, som visar hur en fiskarfamilj levde under 1800-talet, öppet. Under juli månad har man även möjlighet att följa med på en guidad vandring i Vaxholm. Gästhamnen i Västerhamn ligger centralt och har 130 båtplatser.
www.vaxholmsfastning.se   
www.waxholmshamn.se

Guide: Så hamnar du på rätt hamn i sommar
Ställen för sportfånen

Gräddö, Norrtälje
På med flytvästen och fatta paddeln! På Gräddö kan du byta båten mot en mindre farkost som tar dig ännu närmare vattnet och naturen. Företaget Kajak & Uteliv hyr ut kajaker, har paddlingskurser och organiserar guidade turer. Från Gräddö paddlar ni ut i Roslagens skärgård, precis på gränsen mellan den gröna innerskärgården och den karga ytterskärgården. Om kajakpaddling inte känns nog utmanande kan du också prova på stand up paddle, SUP, som går ut på att du står upp på en bräda och tar dig fram genom att paddla med en lång paddel. En bit bort ligger gästhamnen med plats för 50 båtar.
www.kajak-uteliv.com

Skuleberget, Höga kusten
Vi tar oss uppåt, både geografiskt och höjdmässigt. En bit nedanför Örnsköldsvik på Höga kusten ligger klätteranläggningen Via Ferrata. Klättringsformen Via Ferrata innebär att du följer en bultad led med stationära säkringar, vilket gör det säkrare än vanlig klättring, och det kräver därför inga förkunskaper. Här kan du välja svårighetsgrad på din bergsklättring och väl uppe på toppen är det bara att njuta av utsikten. Och kanske ta en kopp kaffe på Café Toppstugan och fira att du klarat dig upp? Cirka tre kilometer från Via Ferrata ligger gästhamnen Docksta Havet med cirka 15 gästplatser. Här kan du också hyra cykel för att ta dig vidare.
www.dockstahavet.se
www.viaferrata.se

Apelviken, Varberg
Sveriges största surfort bjuder på långgrunda sandstränder med extremt bra förutsättningar för surfing i alla dess former. På den mest kända av alla, Apelviken, samlas många av landets surfare under sommaren. Här kan du gå en nybörjarkurs för att lära dig att behärska brädan eller hyra/köpa utrustning och ge dig ut på egen hand. Först ska du bara välja om du ska vågsurfa, vindsurfa eller
kitesurfa … Gästhamn finns i centrala Varberg eller strax söder om Apelviken i Träslövsläge gästhamn.
www.surfers.se

Lysekil
Dags att gå under ytan! På Dive team i Lysekil kan du göra ett prova-på-dyk som tar dig 1–5 meter under ytan tillsammans med en instruktör. Om du känner att dykning är din grej kan du gå en grundkurs eller en avancerad kurs i dykning. Under sommaren sträcker de sig över en vecka och efter avslutad kurs får du ett certifikat som gäller hela livet och i hela världen. I Lysekil finns två gästhamnar, Havsbadshamnen som ligger precis vid dykcentret och Fiskehamnen en bit bort.
www.diveteam.se


Text: • 2014-05-19
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top