Det finns otroligt många olika sorters täckställningar, men en i metall brukar vara smidig att använda. Foto: Elinor Karlin

Vinterförvaring

Bygga täckställning till båt – våra bästa tips

Vinterförvaringen är ett nytt kapitel i båtlivet – men ofta kommer arbetet utan skriven manual. I den här artikeln tar vi upp mycket av det du bör tänka på när du ska bygga täckställning till båten.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-20 Uppdaterad 2023-09-20

Det finns inte bara ett sätt att bygga täckställning till båten – förmodligen finns det lika många metoder som det finns båtägare. När åren går så utvecklar man snart egna speciallösningar på knixiga ställen, och det är upp till dig att hitta de lösningar som passar bäst för just din båt. Dessutom finns det otroligt många olika fabrikat på täckställningar, förutom de som är hemmabyggda, vilket gör att det är svårt att skriva en heltäckande guide för just vintertäckning. Därför följer här några generella tips för dig som vill ha råd inför vinterns rustningsarbete. 

Val av ställning

En del bygger ett helt hus runt båten. Andra nöjer sig med att slänga en presenning över bommen. I slutändan brukar de specialbeställda i aluminium från en etablerad tillverkare vara lättast att hantera år ut och år in. Ställningarna utsätts för mycket fukt och slitage och det är ofta halvkasst väder när de ska sättas upp. Oavsett så är det viktigt att ställningen står stadigt på båten, att alla stänger sitter ihop ordentligt och att de inte kan glida isär när presenningen rör sig i vinden. 

LÄS MER: Bygg en stadig täckställning för hundralappar

Tar du upp båten med mast på bör du ha i åtanke att takåsen på ställningen måste kunna passera förbi masten. Mastar du av innan så blir vintertäckningen ett enklare projekt då du slipper ta hänsyn till pinnen på mitten. 

Unna dig själv att regelbundet köpa nya skruvar och muttrar, det är inte kul att stå i snålblåst och regn med rostiga grejer. 

Vaddering

Det blir alltid väder under vintersäsongen och presenningen kommer aldrig att ligga helt stilla fem–sex månader i sträck. Du kan verkligen vinna på att skydda utsatta punkter mellan ställning, båt och presenning. Små bitar av liggunderlag eller rörisolering som du fäster med buntband kommer du långt på. 

Val av presenning

Armerade presenningar är tyngre och jobbigare att hantera, men har en längre livslängd än de tunnare du kan hitta på byggvaruhus och liknande. Dels tål de slitage från täckställningen i högre grad, dels håller de bättre mot vädrets makter. 

Du kan också välja att täcka båten med krympplast. I så fall får du instruktioner med från tillverkaren, om du inte väljer att köpa till montage. 

Använder du en tunnare presenning så ska du helst inte lockas att fästa den i de färdiga öljetterna. De håller generellt dåligt och det är hög risk att de slits sönder i vinden. Knyt hellre in en sten eller liknande i hörnet du vill använda, som du knyter dina linor runt. Det ger bättre avlastning. 

Knyt ordentligt runt skrovet och sträck ut presenningen för att undvika svackor där regnvatten, is och snö kan samlas. Ju grövre presenning, desto mer belastning klarar den. 

LÄS MER: har du täckt båten ordentligt?

Hur du ska fästa själva pressen vid båten kan vara en riktig vattendelare. En del fäster anordningen runt hela båtskrovet. Andra ställer tyngder på marken som ska hålla ner presenningen och samtidigt säkerställa gott luftflöde. Det finns många sätt att göra det på, och egentligen bara ett par lösningar som du ska undvika: 

  • Fäst aldrig din presenning i stöttorna till båten. I hårda vindar kan presenningen få kraft och i värsta fall riva omkull stöttorna och följaktligen din egen båt – och du spelar världens dyraste dominospel. 
  • Undvik att låta sandtyngda dunkar eller liknande hänga fritt under din båt. Har du någonsin besökt en marina under blåsigt väder så har du sett varför det är olämpligt. Dunkarna kommer i kraftig svängning, och kan riskera att skada både din och dina grannars båtar. 

LÄS MER: Ny båtprodukt: En presenning som andas

Glöm inte att bygga in ventilering i ställningen, så att luften rör sig under presenningen. Många försäkringsbolag rekommenderar att du har luftinsläpp både i för och akter för kraftig genomblåsning. Stänger du in fukten så kan du ha stora mögelproblem till våren. 

När du är färdig, ryck ordentligt i lösa veck för att försäkra dig om att de inte sliter sig under vinterstormarna. Du är förmodligen inte starkare än vad den långa vintern kommer att vara, så var inte rädd för att ta i.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-20
Gör det självHöstupptagningNy på sjönvinterforvara
Scroll to Top