Med stor båt och få ombord är det perfekt med en självslående fock.

Artiklar

Förenkla seglingen med självslående fock

Med liten besättning och i trånga ­svenska skärgårdar är den självslående focken ett välkommet hjälpmedel. Har du ingen kan du eftermontera.

Text: Joakim Hermansson • 2017-04-06 Uppdaterad 2021-06-09

Stora genuor med långt underlik, som kräver skenor och travare över hela skarndäck, och med skothornet nästan i knät på den som trimmar förseglet, har spelat ut sin roll på de flesta modernare båtar. När man lättvindskryssar ger olika typer av codesegel, gärna halsade på ett peke i fören, betydligt bättre effekt, och man kan segla i stort sett lika högt. Öppnar det upp väljer många istället en ­gennaker, gärna på rulle eller i strumpa för enkelhetens skull. ­Tutar det i mer kan både codesegel och gennaker kännas lite bångstyriga att hantera, och fockar med olika grad av överlappning upplevs då som ett bättre alternativ.

Men för den som ofta seglar ensam, med få gastar ­eller med gäster ombord som kanske varken har erfarenhet ­eller är tillräckligt starka, kan en självslående fock vara ett gångbart alternativ. Tänk dig att kunna stagvända utan att samtidigt behöva bekymra dig om att lossa fockskotet från ­lävinschen, snabbt dra seglet förbi masten och sedan minst lika kvickt få det inskotat på den nya läsidan. Allt detta krångel slipper du med en självslående fock, som du helt enkelt skotar hem ordentligt en gång för alla när du börjar kryssa. Sedan byter den automatiskt sida när du slår genom att travaren rutschar från sida till sida på skotskenan i stagvändningarna. Det är precis lika bekvämt som det låter.

 

Förenkla seglingen med självslående fock
Fockskotskenor av många olika fabrikat, med tillhörande rostfria stöd och fästen, samt travare, finns att köpa i välsorterade båttillbehörsaffärer. Här visas svenska Seldéns variant. Foto: Seldén mast

Självslående fockar förekommer inte lika ofta på normala kölbåtar nere på kontinenten som här i ­Skandinavien, men desto vanligare är de på flerskrovsbåtar av alla ­storlekar. Där är ju förseglen oftast ganska små redan från början, och det blir därför naturligt att göra dem självslående. I många mindre dagseglingsbåtar eller snabbseglande ekipage med små besättningar som har fullt upp med allt annat som måste fixas, anammas också bekvämligheten som en självslående fock innebär.

Läs mer: Så byter du löpande rigg – steg för steg 

Köper du en helt nytillverkad båt från någon av de stora tillverkarna erbjuder de oftast en lösning för självslående fock som prisvärt tillval. I alla fall om du köper båten av en skandinavisk återförsäljare, som brukar vara noga med att få med självslående fock i utrustningspaketen. Inte sällan är skenan då också snyggt integrerad och försänkt i fördäck nära masten, så att man slipper alltför uppstickande delar. Annars kan en anpassad fockskotskena, inklusive rostfria sidostöd och fästen samt en travare, både installeras vid tillverkningen eller eftermonteras på däck eller ruffsida. Sådana skensystem säljs för 10 000 – 15 000 kronor i båttillbehörshandeln, och passar de flesta vanliga båtar, såväl nytillverkade som med flera decennier på nacken.

Förenkla seglingen med självslående fock
Oavsett om du som här seglar en liten Scow FR 18 eller om du sitter i en 50-fotare, så blir seglingen mer avslappnad med en självslående fock.

Själva skotningen arrangeras vanligtvis genom att fockskotet leds från seglets skothorn genom travarens block och fram till ett kindblock nära stäven, innan det vänder tillbaka mot sittbrunnen och lämplig vinsch med avlastare. Vill du slippa ha skotet sträckt över fördäck kan du som alternativ dra det via travarens block till en trissa halvvägs upp i masten, sedan ner inuti masten och via ett block på däck akterut till sittbrunnen.

Läs mer: Så seglar du säkert med gennaker

Den sistnämnda lösningen utväxlas helst 2:1, genom att travarens block förses med en hunsvott där skotet görs fast, för att sedan löpa genom seglets skothornsring tillbaka till travarblocket och upp i masten. Det ger lite extra välbehövlig kraft, och gör hela paketet extra lätthanterligt och bekvämt.

Självslående fock

* Sköter sig själv när man kryssar, och är därför perfekt i trånga farleder eller när man är få ombord.

* Kan precis som en ”vanlig” fock anpassas för inrullning.

* Ger något mindre segelyta än en överlappande fock, och därmed kanske inte riktigt samma prestanda.

* En eftermonterad fockskotskena, som inte integrerats i däcket från början, sticker upp och kan vara i vägen, men oftast överväger bekvämligheten.

 

Inte hutlöst dyrt

En fockskotskena för självskotning, inklusive rostfria sidostöd och fästen samt en travare, kostar 10 000 – 15 000 kronor för normala svenska båtstorlekar. Tänk på att skenan måste krökas och riktas in så att den alltid ger optimala 90 graders vinkel mot lastriktningen. Ett kindblock i stäven och ett nytt skot får du för några hundralappar. Dessa prylar hittar du i välsorterade båttillbehörsbutiker.

Skulle du behöva en helt ny självslående fock kan kostnaderna dock dra iväg. Rådgör i så fall med segelmakaren om det istället kan vara idé att till en vettigare kostnad anpassa din befintliga överlappande fock.

Gör det själv: Byt löpande rigg

Expertens tips: Så undviker du missöden vid påmastningen

Här är nya sjökorten från Hydrographica


Text: Joakim Hermansson • 2017-04-06
ArtiklarBåtnyttBåttillbehörSegelbåt
Scroll to Top