151033.jpg

Artiklar

Marieholm 24 – populär och praktiskt

Marieholm 24 är lite avig i sina yttre linjer. Men med sina generösa innerutrymmen gick den ändå hem hos familjeköparna på 70-talet.

Text: Jens Augustinsson • 2009-04-01 Uppdaterad 2021-06-10

Om man drar i en av trådarna som leder fram till Marieholms alla båtmodeller så hittar vi i änden M 24. Detta är en något märklig modell som säkert etsat sig fast i mångas sinne på grund av sitt udda utseende.

Marieholms Bruk tillverkade under sin tid som båtbyggarmecka framför allt en modell som nog är mer känd än alla brukets andra modeller tillsammans. IF-båten, den 26 fot korta, lilla och smäckra skapelsen, som idag är en betydande och överallt sedd del av den svenska fritidsbåtshistorien. Den är också förhärskande då man söker information om brukets båtar. Inte så konstigt kanske, när vi pratar om en båt som tillverkades i närmare 3 500 exemplar av vilka cirka 2 000 såldes i Sverige.

I skuggan av detta tillverkades en hel drös andra modeller, men det känns ändå som om man får ta sig en bra bit ner i hierarkin bland brukets alla modeller innan man överhuvud taget kommer till motorbåtarna.

Flitig Konstruktör

Far till flera av brukets motorbåtar är en man vid namn Halvor Rosenbaum. När denna man fortfarande bara var en pojk hade han för vana att förvandla mycket av prylarna i sin närhet till något som gick att framföra på vatten.

Med tiden blev han också en flitig konstruktör, även om han aldrig lämnade sitt heltidsjobb som skadeinspektör vid ett försäkringsbolag. Han inledde sin konstruktörskarriär med att helt sonika göra om konstruktionen en smula på en självbyggarritning till Cyklonjollen, som han köpte från tidningen Teknik för alla. Det ledde faktiskt några år senare till att han ritade Bahamaserien, en serie självbyggarbåtar, till tidningen.

Rosenbaum ritade också en del tävlingsbåtar under 60-talet, som han med en del framgång själv rattade på tävlingsbanorna. Djup V-botten var receptet och 1965 rattade han i Roslagsloppet en egenkonstruerad 17-fotare som med en trimmad Penta gjorde 40 knop. Han slutade till sin egen förvåning tvåa och hornen i pannan började växa. Säsongen 1966 tog han en trippel i andraplatser i nordiska lopp och stod vid årets slut som nordisk mästare.

Detta har ju som ni alla förstår inte mycket att göra med Marieholm 24. Förutom att det fortfarande är båtar signerade Rosenbaum vi pratar om har dubbelruffaren ytterst lite med hans utsvävningar på tävlingsbanorna att göra.

M 24 ser osmidig ut, är trött och hopplös i sjön i jämförelse med hans mer högpresterande skrovkonstruktioner. Men den har något som de aldrig kommer i närheten av. Den har blivit en smått folkkär familjebåt med förvånansvärt stora utrymmen för att vara en ganska liten båt. Förvisso till priset av att det kanske inte är den mest linjesköna båten i historien.

Marieholm 24 - populär och praktiskt

Förbluffande rymlig

Halvor Rosenbaum ritade också Marieholmsbåtarna Concorde, en 16 fots sportbåt som var god för farter runt 40 knop, och Cardinal, en 8,5 meter lång salongsbåt, men M 24 spelar på något sätt i en egen division. Den blev en självklar deltagare i 70-talets dubbelruffkrig när den kom och enligt vissa bedömare var den en av vinnarna i den bataljen.

M 24 är ett typexempel på när funktion har prioriterats framför form, och uppenbarligen räckte det greppet för att charma de potentiella köparna.

Säga vad man vill om båtens utseende, men båten är i alla fall förbluffande rymlig.

Det är en sak som Björn Melander på Ingarö gärna skriver under på. 2007 köpte han ett klanderfritt exemplar från 1979. Priset var strax över 200 000 kronor och för det fick han en supervälskött båt med nyrenoverat motorpaket samt trailer. Motorn är en VP AQ 151 som när båten var ny gav fartresurser runt 20 knop.

Han har under sina två säsonger med båten blivit väl bekant med dess fel och förtjänster. Och det verkar som om hans åsikter om båten är som att lägga karbonpapper på de allmänt uttalade utlåtandena om den här modellen. På Björns lista över det bästa med båten hittar man saker som stora utrymmen i förhållande till dess storlek, ståhöjd överallt, det stora soldäcket ovanpå akterruffen, att den är stabil vid stillaliggande och det nedsänkta fördäcket.

Det sistnämnda är så att säga ett kapitel för sig. Det nedsänkta däcket kan tyckas vara en rent designmässigt en katastrof som gör att båten ser ut som den varit inkilad under en brygga och kommit loss med halva fördäcket avskalat. Fördelen är dock att man kommer närmare vattenytan och det blir smidigare att ta sig av och ombord på båten, framför allt vid flytbryggor och i naturhamnar.

Vi gör en provtur i lugna, skyddade skärgårdsvatten medan sommarregnet strilar över oss. Bortser man från regnet är det idealiska förhållanden för den här båten. Flacka skrov är perfekta för stillaliggande och för att susa över spegelblanka vattenytor. Precis som vi gör denna dag.

Marieholm 24 är inget man har bråttom i och vi fräser omkring en stund runt 20-knopsstrecket. En trevlig sidoeffekt av att ha motorn i akterruffen är att man på sätt och vis får dubbel ljudisolering, och vår färd är följaktligen ganska tyst. Sikten är det dock lite sisådär med. Rutorna är förvisso väl tilltagna, men sittbrunnen är ganska djup och i sittande körställning blir sikten lidande. Vill man stå och köra får man snällt cabba av först.

Båtnytts sammanfattning när man testade båten 1974 var att den hade jätteutrymmen men att gångegenskaperna var insjömässiga. Det var en sanning då och det är en sanning som inte ändrats med tiden.

Marieholm 24 - populär och praktiskt

Av: Text och foto: Jens Augustinsson

Faktaruta

Marieholm 24

Längd: 7,20 m

Bredd: 2,67 m

Djup: 0,65 m

Vikt: 2 000 kg

Kojplatser: 4 st

Vattentank: 50 l

Bränsletank: 120 l

Motor: 75 hk diesel el. 130 hk bensin

Skrovtyp: Halvplanande

Toppfart: 12/20 knop

Konstruktör:

Halvor Rosenbaum

Tillverkare:

Marieholms Bruk

Tillverkningsår:

1973-1977

Tillverkade båtar: –

Begagnatpris:

90 000-160 000 kronor

Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt

Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt Marieholm 24 - populär och praktiskt


Text: Jens Augustinsson • 2009-04-01
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Scroll to Top