Artiklar

Nauticat 33 – I stället för en sommarstuga

Nauticat 33 Årsmodell 1977 Motor: VP MD 32, 105 hk Hon är varvets ”Grand Old Lady”, men många skulle också kalla henne för motorseglarnas okrönta drottning. Nauticat 33:an är en riktig klassiker, och kanske är det just den här ketchriggade båten med blått skrov och träöverbyggnad som många förknippar med just motorseglare. För varvet i

Text: Redaktionen • 2008-03-28 Uppdaterad 2024-03-27
Nauticat 33 Årsmodell 1977 Motor: VP MD 32, 105 hk Hon är varvets ”Grand Old Lady”, men många skulle också kalla henne för motorseglarnas okrönta drottning. Nauticat 33:an är en riktig klassiker, och kanske är det just den här ketchriggade båten med blått skrov och träöverbyggnad som många förknippar med just motorseglare. För varvet i

Nauticat 33 Årsmodell 1977 Motor: VP MD 32, 105 hk Hon är varvets ”Grand Old Lady”, men många skulle också kalla henne för motorseglarnas okrönta drottning. Nauticat 33:an är en riktig klassiker, och kanske är det just den här ketchriggade båten med blått skrov och träöverbyggnad som många förknippar med just motorseglare. För varvet i Siltala i sydvästra Finland är hon definitivt drottningen. Sedan den första 33:an rullades ut ur varvet 1965, har inte mindre än 1172 tillverkats fram till 1997 då efterföljaren 331:an tog över. Och lovorden strös fortfarande över henne: ”En av de rymligaste”, ”Klarar alla väder” och ”Ytterst sjövärdig” är vanliga omdömen.

Flera hundra finns i Sverige och nummer ett ska enligt uppgift finnas någonstans i Mälaren. Hon håller än. Trettio år gamla exemplar är fortfarande heta på begagnatmarknaden, med höga andrahandspriser som följd. Välvårdade exemplar ligger på mellan 600 000-800 000 kronor beroende på skick, utrustning och, naturligtvis, motorns ålder. De halvfabrikat, som levererades till svenska självbyggare i början av 1970-talet, kan dock ligga något lägre i pris.

Historien börjar egentligen med att några lokala finska fiskare och vana båtmänniskor efterfrågade en båt som skulle hålla dem både torra och trygga oavsett årstid. På den tiden fanns det många ”blöta” båtar med allt för låga fribord och stävar som tillät sjön att skölja in över båten när vädergudarna visade sig från den vresiga sidan. Hon skulle vara rejält byggd och med en överbyggnad som skulle skydda för det nordiska ruskvädret. Efter att konstuktören Vilho Aarnipalo engagerats kunde snart fiskarnas krav på trygghet och komfort infrias.

Det blev en spetsgattad motorseglare med ett snipformat skrov och kanotakter. Djupgåendet var ringa 1,25 meter och vanligast var ketchriggen även om det finns exemplar med både kutter och traditionell sluprigg. Skrovet gjordes extra tjockt — av enkellaminat, det vill säga enbart glasfiber och polyester. Det blev ett tryggt och bekvämt bygge om tre rum och kök med 360 graders havsutsikt från styrhuset — en flytande sommarstuga helt enkelt. Varenda litet skrymsel och vrå var utnyttjat.

— Anledningen till försäljningsframgången beror på att varvet aldrig kompromissade. Skrovet är rejält byggt, klarar alla väder och inredningen är förstklassig, säger Sören Nilsson, Nauticats representant i Sverige.

Nauticat 33:an är en båt där utrymmena är prioriterade framför prestandan. Om du vill ha fart, då ska du nog välja någon annan båt. Marschfarten ligger på cirka 7-8 knop, för motor. Hissa seglen gör du nästan bara vid friska vindar (8-12 sekundmeter) som kommer från sidan och akterut, och då kan det tuffa på i nästan samma fart som järngenuan kan prestera.

Men utvecklingen av båten har naturligtvis pågått kontinuerligt under hennes 40 levnadsår. 1977 blev det möjligt att få båten med ett förhöjt akterdäck, ett så kallat poopdäck och med den 500:e båten, 1978, ersattes träöverbyggnaden av glasfiber. Men den största förändringen gjordes 1982 då båten bland annat fick ett delat lateraplan (köl och roder) och djupgåendet ökade till 1,55 meter med förbättrade seglingsegenskaper som följd.

Perfekt för storfamiljen Vi är ute i ”Mysis” som är byggd 1977. När vi lämnat kajen och den nästan åtta ton tunga skutan styrs ut ur hamnen känns det rejält och tryggt. Som att befinna sig på en kommandobrygga på ett fartyg. Stolte ägaren Ola Nilsson kisar med ögonen när solens strålar bryter in genom rutan.

— Vi hade faktiskt en lång diskussion, min fru och jag, innan vi köpte henne. Vi valde mellan en båt och en sommarstuga. Nauticaten blev en bra lösning och fungerar perfekt även för familjesammankomster. Hon är faktiskt stor nog för att rymma både barn och barnbarn, säger Ola Nilsson. Pris Begagnad: 500 000 – 800 000

Historik över 1172 stycken 33:or 1965 Nummer ett byggdes (finns i Stockholm) 1965-1973 Leverades även som halvfabrikat (många finns i Stockholm) 1977 Från skrov nr 431 byggdes vissa med poopdäck 1976 Fiskebåtvarianten ”Trawler” presenterades 1978 Från båt nummer 500, överbyggnad i glasfiber 1982 Nytt skrov, delat lateralplan och djupgående 1,55 presenterades 1997 Sista båten tillverkades och 331:an introducerades

Nauticat 33, årsmodell 1965-1982 Längd: 10,10 meter Bredd: 3,25 meter Djupgående: 1,25 meter Deplacement: 7,5 ton Motorstyrka: Perkins 74 hästkrafter Rigg: Masthead Ketch (även kutter och slup) Segelarea: 33-40 kvadratmeter Konstruktion: Skrov i enkellaminerad glasfiber Höjd stormast: Antal kojer: 6 st: Roder: Innanpåliggande Bränsletank: 600 liter Vattentank: 450 liter Konstruktör och tillverkare: Vilho Aarnipalo Tillverkare: Siltala Yachts OY, Finland Prisnivå: 500 000 – 800 000 kronor Mer info: Nauticatklubben i Sverige: www.nauticat.nu , Siltala Yachts: www.nauticat.com

Tre rum och kök Nauticat 33:an liknas ibland vid en flytande sommarstuga. Mysfaktorn är hög, fullsprängd med vackert trä, teak och mahogny. Mysis är sobert elegant intredd med mässingsdetaljer på skott och med dynor klädda i vackert marinblått och vitt tyg. Men det är framför allt de stora innerutrymmena som är slående. Med 1970-tals mått räknat är utrymmena gigantiska. Här kan den stora familjen eller rent av två sällskap tillbringa semestrar tillsammans, samtidigt som det finns möjlighet till privata sfärer och avskildhet. Totalt finns det sex kojplatser i båten. Två i aktern, två i soffan vid dinetten när bordet fällts ner och två i förpiken.

Styrhytten imponerar både med sin rymd och sitt ljus. Här känner man sig som en riktig sjökapten, med god sikt runtomkring genom rutorna och med ett stort kartbord för att placera papperskorten på. Ovanför rutorna sitter instrumentpanelen. Skulle man tröttna på att stå upp, kan man som ägaren till Mysis, ta fram en hög ihopfällbar stol som placeras på durken. Det är högt till rufftaket, vid styrplatsen mäter jag 2,05 meter. Utrymmet är välanvänt. — Detta är det bästa utrymmet på båten. Här äter vi middag och umgås med vänner. Det är så trevligt med utsikten här uppifrån och det känns inte alls så där instängt som det ibland kan göra i båtar, säger Ola Nilsson

Under durken finns motorn, en Volvo Penta MD 32:a på 105 hästkrafter och som alla äldre dieselmotorer behöver den en regelbunden omvårdnad. Motorpysslet kan bli ett riktigt nöje, för utrymmet fortsätter i samma Nauticatanda. Det är nästan tillräckligt stort för att kunna fungera som en undervisningssal för en dieselmotormekarkurs. Akterut från styrhytten finns ägarhytten med två längsgående kojer och en vacker byrå mot akterskottet. Detta är den vanligaste inredningslösningen men det finns också varianter med en dubbelkoj och ett extra toalettutrymme.

Använd hjälm i början Även om innerutrymmena imponerar, är inte alla mått anpassade efter vuxna fullängdare. Är båten en ny bekantskap, kan det faktiskt vara lämpligt att använda hjälm de första dagarna för att slippa en ömmande och blåslagen panna. Balken ovanför nedgångstrappan är ett exempel på en farlig passage som kan leda till en rejäl stjärnsmäll om du är ouppmärksam. I salongen, efter att duckat för träbalken i trappan, hittar vi dinetten om styrbord med plats för fyra vuxna. På andra sidan ligger pentryt med stora och praktiska arbetsytor. Ett stort kylskåp och en gasspis är standard. En nackdel med pentryt är att det finns få möjligheter för stöd och motspjärn bakåt, vilket behövs extra mycket i en båt som har lätt för att rulla i sjön. Vid dinetten får fyra vuxna plats och det finns möjlighet att ta fram en extrastol. Ovanför dinetten längs skrovsidan, liksom vid pentryt, löper fina förvaringsutrymmen med skjutdörrar med plats för böcker och kökstillbehör. Toaletten ligger förut på styrbordsidan mellan salongen och förpiken. Mitt emot ett välanvänt och praktiskt gaderobsutrymme.

”Hon har fått mina former” Nauticat 33:an blev på många sätt en föregångsbåt, när den kom i mitten av 1960-talet. Konstruktören Vilho Aarnipalo hade ritad en båt där han satt bekvämligheter och utrymmen i fokus. Där måtten blev väl tilltagna. Till sin hjälp hade han sin fru, Raija Aarnipalo, som berättar att hon fick finna sig i att ibland bli väckt mitt i natten av maken för att fungera som modell. Hon skulle provligga, provsitta och provstå — allt för att försäkra sig om att utrymmena räcket till.

— Om någon tycker att båten är lite mullig är det inget konstigt, den är ritad efter mina mått, säger Raija Aarnipalo glatt på sjungande finlandssvenska.

— Och hans båtar blev ju sedan bara större och större. Hade han ritad båtar idag hade det säkert blivit en pråm, säger hon skämtsamt.

Trygg och robust i alla väder Nauticat 33:an är en synnerligen sjövärdig båt. Hennes goda egenskaper i sjön är omvittnad av många. Besiktningsmän som Praktiskt Båtägande talat med, poängterar just hennes starka konstruktion. Det är inte så mycket som biter på henne, varken väder eller grundstötningar. Det väl tilltagna enkellaminerade skrovet tål de flesta grundstötningar utan att några omfattande reparationer behövs göras.

— Jag har varit ute på sjön i stort sett i hela mitt liv med många olika båtar, segelbåtar och motorbåtar, men jag har aldrig känt mig så trygg som jag känner mig i min Nauticat, säger Ola Nilsson.

Åtta ton känns när jag försöker bära av mot bryggan på väg ut ur hamnen i Nyköping. Men hydraulstyrningen är effektiv och hon svarar lätt på rodret. Men det stora vindfånget gör henne självklart känslig för sidvind, vilket man måste vara medveten om när man hanterar henne i trånga utrymmen. De bulliga formerna skvallrar om att detta är en båt där seglen fungerar mer som stödsegel än som primär framdrivningskraft. Men hon anses ändå vara en hygglig seglare för sina ändamål. Att kryssa avstår man från, om man inte har väldigt gott om tid och tålamod. När det blåser friskt, 8-12 sekundmeter, och från sidan eller snett bakifrån, då har seglen en viktig funktion, förklarar Ola Nilsson.

— På längre bogar är det lönt att hissa segel. Båten har en tendens att rulla kraftigt, men sätter man segel, mesanen och/ eller storen rätar hon upp sig och går betydligt mjukare i sjön. Hon skär vågorna bättre och risken för att någon i besättningen drabbas av sjösjuka minskar, säger han.

De tidigare 33:orna levererades med master av silvergran. Snyggt, men de kräver en hel del underhåll för att inte tappa i hållfasthet. Många ägare har dock bytt till moderna master av aluminium.

På ”Mysis” sitter en Volvo Penta på 105 hästkrafter. Hon marschar 7-7,5 knop och pressar man henne kan man komma upp i max 8 knop. Att installera en större motor gör knappas något på farten. Ytterligare kraft gör bara att hon gräver ner sig i sjön. Om innerutrymmen uppfattas som stora och voluminösa, lär inte heller däcket ändra din uppfattning om båtens volym. Ett brett promenaddäck, rent, fritt från vant och stag och perfekt för en bensträckning efter middagen. Här finns också stora ytor för solbadande. Men här finns en nackdel — det saknas en styrplats ute som man kan hitta på senare 33:or som är utrustade med ett poopdäck.

Besiktningsmannen Jan-Victor Ekstedt om Nauticat 33:

”Trygg och robust bobåt” Besiktningsmannen Jan-Victor Ekstedt har besiktigat många Nauticat 33:or genom åren och har nästan bara gott att säga om båten.

— Det är ett kvalitetsbygge och en mycket robust båt. Hon har i princip inga tekniska svagheter, säger Jan-Victor Ekstedt.

Han tycker att det är viktigt att poängtera att det faktiskt är en motorbåt med stödsegel och att det inte kommer att gå speciellt fort.

— Är man på det klara med detta, så är det en underbar båt. En fulländad båt med ytterst sjövärdigt skrov och stora innerutrymmen, även med dagens mått, säger han.

Det som man ska titta extra på är träöverbyggnaden. Om man slarvat med underhållet kan skadorna bli stora, med rötangrepp som följd. Det är framförallt i hörnen som man ska känna efter, tipsar han. Detsamma gäller om trämasterna finns kvar. Att båtens andrahandsvärde är högt är förståeligt med tanke på hur höga nypriserna är. Men på lite längre sikt tror han ändå att priskurvan på begagnade Nauticat 33:or kommer att vända neråt, i takt med att båtfolket efterfrågar modernare konstruktioner.

Rasmus 35 Den Olle Enderlein-ritade Rasmus 35:a var den första segelbåten (eller motorseglaren) som utrustades med den för Hallberg-Rassy så klassiska vindrutan som gör sittbrunnen välskyddad. För att betraktas som en motorseglare, anses 35-fotaren från Orust vare en god seglare. 35-fotaren är populär bland långseglare och uppskattad för sin robusthet. Motorn är rejäl, originalinstallationen är en Volvo Penta på 75 hästkrafter. Djupgåendet är endast 1,3 meter. 760 båtar tillverkades mellan 1967 och 1978, de två första byggdes helt i mahogny.

Längd: 10,50 meter Bredd: 3,02 meter Djup: 1,3 meter Deplacement: 5,5 ton Segelarea: 45 kvadratmeter Lys: 1,03 Konstruktör: Olle Enderlein Tillverkare: Hallberg Rassy Tillverkningsår: 1967-1978 Pris begagnad: Cirka 500 000 kronor

Williamskryssare Williamskryssaren ritades av Arvid Laurin i slutet av 1960-talet och ett fåtal har tillverkats alldeles nyligen.Båten har rattstyrning och lätt postiv akter (indragen). En rymlig motorseglare som seglar rimligt på alla bogar utom kryssen. Båten har totalt sju kojer med en generös akterruff med två kojer och nattygsbord emellan. En båt som du kommer långt in i vikarna med, eftersom djupgåendet är endast 1,23 meter. Båten tillverkas av Motala Båtvarv men vissa halvfabrikat har också levererat från ett varv i Danmark där formarna finns.

Längd: 10,25 meter Bredd: 2,95 meter Djup: 1,23 meter Deplacement: 5,0 ton Segelarea: 55 kvadratmter Lys: – Konstruktör: Arvid Laurin Tillverkare: Motala båtvarv Tillverkningsår: 1970- Pris begagnad: cirka 400 000 kronor

”Om någon tycker att båten är lite mullig är det inget konstigt, för den är ju ritad efter mina mått”, säger Raija Aarnipalo glatt på sjungande finlandssvenska

”Det är ett kvalitetsbygge och en mycket robust båt. Hon har i princip inga tekniska svagheter,” säger Jan-Victor Ekstedt.

”Det är inte så mycket som biter på henne, varken väder eller grundstötningar.”

”Jag har varit ute på sjön i stort sett i hela mitt liv med många olika båtar, segelbåtar och motorbåtar, men jag har aldrig känt mig så trygg som jag känner mig i min Nauticat,” säger Ola Nilsson.

”Motorutrymmet fortsätter i samma Nauticatanda och är nästan tillräckligt stort för att kunna fungera som en undervisningssal för en dieselmotormekarkurs.”

Av: Johan Andreasson

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Redaktionen • 2008-03-28
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassikerNauticat 33
Scroll to Top