151174.jpg

Artiklar

Bygg din egen segeljolle

Nu har du chansen att själv prova på ett båtbygge i liten skala. Under länken “Byggbeskrivning till segeljollen MII” ovan hittar du pdf-filer med byggbeskrivningar och ritningar som du lätt laddar ner genom att högerklicka på dokumentet och välja “save target as…”. Skriv ut dessa dokument i 100% och du har finfina mallar till bygget.

Text: Redaktionen • 2008-04-18 Uppdaterad 2008-04-18

Nu har du chansen att själv prova på ett båtbygge i liten skala. Under länken “Byggbeskrivning till segeljollen MII” ovan hittar du pdf-filer med byggbeskrivningar och ritningar som du lätt laddar ner genom att högerklicka på dokumentet och välja “save target as…”. Skriv ut dessa dokument i 100% och du har finfina mallar till bygget. (Du får förmodligen vända dig till en firma som har en rejäl skrivare då utskrifterna ska vara i naturlig storlek).

Nedan kan du läsa ett utdrag ur reportaget om Ungdomarnas Båtbygge, som står bakom segeljollen MII. Vill du läsa hela reportaget i PB nr 4-08 så finns tidningen att köpa i vår Prylshop. Du kan också köpa den genom att ringa 08-692 01 09. Vill du läsa mer om Ungdomarnas båtbygge kan du göra det på deras hemsida.

Nils Björkman är eldsjälen bakom Ungdomarnas båtbygge och han ritar en ny modell när det behövs. Hans senaste skapelse är den moderna segeljollen Mii och nu har du chansen att bygga en själv.
Köp hem lite plywood och bygg din egen segelbåt!

Plastbåtsboomen på 1970-talet bars fram på en våg av självbyggen. Parollen var att alla som vill också kan vara med och bygga sin egen båt. Båtintresserade svenskar hukade i garage och hangarer, plastade, böjde trä och filade på inredningar. Kvar idag finns egentligen bara en stor flotta av ofta lyckade och välbyggda båtar, som står sig väl fortfarande, men själva byggandet är det klent med. På senare år har istället trenden visat mot nya nyckelfärdiga och prispressade båtar, gärna på fullservicemarinor där ägarna inte behöver få fingrarna smutsiga.

Av det här märks ingenting ombord på den skamfilade skutan Stenfjell. Där den ligger fast förankrad vid kajen på Södermälarstrand är det som om den vore innesluten i en tidsbubbla. Här handlar det om att göra allt själv och att göra det till en så låg kostnad som möjligt. En förutsättning för hela ekvationen är Nisse.

Nils Björkman är kung i ett rike han ärvt efter sin far, Nils-Göran Bennich-Björkman. Det var Nils Den Äldre som drog igång UBB, Ungdomarnas båtbygge. Året var 1963 då Nils-Göran, som arbetade på ungdomsgård, fick igång det första båtbygget och lyckades övertala barnavårdsnämnden om att ge honom en lokal vid Brommaplan. De första båtarna som byggdes var OK-jollar, men snart började registret av modeller utökas. Efter hand ritades båttyper som kunde fylla behoven…

Av: Philip Pereira dos Reis Foto Ungdomarnas Båtbygge


Text: Redaktionen • 2008-04-18
ArtiklarpraktisktbatagandeSteg för steg
Scroll to Top