150989.jpg

Artiklar

Uttern 6300 – Stor båt i litet format

Efter en rejäl ansiktslyftning 1983 förvandlades Uttern 630 till 6300. En delvis lyckad operation som gav en riktigt rymlig småbåt med ett något omodernt skrov.

Text: Jens Augustinsson • 2009-07-08 Uppdaterad 2024-03-27
Efter en rejäl ansiktslyftning 1983 förvandlades Uttern 630 till 6300. En delvis lyckad operation som gav en riktigt rymlig småbåt med ett något omodernt skrov.

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta

Expertguide: Nimbus 28 DC

Året är 1983. På Utterns designavdelning tänker man så det knakar. Kanske gick diskussionerna så här:

– 630 har hängt med i åtta år nu. Borde vi inte skrota den modellen?

– Nej, det vore ju synd, det är en bra båt.

– Okej, men då måste vi modernisera den något.

– Jag vet, vi gör så här. Vi behåller skrovet, fräschar upp inredningen, ger överbyggnaden modernare linjer, hänger utombordaren på en liten kassett på akterspegeln och så lägger vi till en nolla i modellnamnet.

– Oj, det låter lite galet men okej, vi kör!

Sagt och gjort. Så hade Uttern 630 fått nytt liv och alla var nöjda och glada. Inte minst kunderna om man får tro Utterns marknadsavdelning. Enligt den sålde den nygamla modellen 6300 slut redan när den premiärvisades under vårmässorna 1984.

Men vad var det som kunderna fick? Vad var så revolutionerande med denna båt, som fick folk att villigt lätta på lädret?

Ja, jämför man med föregångaren 630 så finns det en sak mer än något annat som utgör en stor skillnad. Konceptet med en konventionell motorbrunn skrotades och utombordaren hängdes i en kassett på akterspegeln, vilket utan tvekan gav båten bättre innerutrymmen. Bland annat blev det utrymme för ett stuvfack där man smidigt kan trolla bort kapellet när det inte används.

För övrigt kan man konstatera att den nya modellen fick en rejäl ansiktslyftning på flera plan. Överbyggnaden fick betydligt kantigare former. De rundade fönstren med gummilister ersattes av vinklade hörn och aluminiumramar.

Färgsättningen på dynklädseln lyftes tack och lov ur det erbarmligt mörkbruna 70-talet, och bara en sån sak kunde väl vara skäl nog att rikta nyfikna blickar mot Utterns halvnya modell.

Den aktre delen av sittbrunnen, med en aktersoffa och två enkla sittbänkar bakom förar- och navigatörsstolen, ersattes av hela båtvärldens 80-talsälskling, U-soffan.

Runt bordet i aktern lovade reklamen inte bara plats för sex personer, utan dessutom fullvuxna sådana. En sanning med modifikation, hävdar jag. Fyra, kanske fem, är nog mer rimligt.

Sänk ner bordsskivan och pussla dit extrautrustningsdynorna så har du i alla fall en ganska rejäl extrakoj i aktern.

De sammanlagda skillnaderna modellerna emellan kan tyckas marginella. Men det uppenbarar sig ändå många små nyansskillnader (inte minst färgbytet på inredningsdetaljer) som gör att 6300 känns så oändligt mycket modernare än sin föregångare.

NÖJD ÄGARE

Frågar du Mikael Kröckel, som tillsammans med frun Vibeke köpte ett exemplar från -88 för några år sedan, om vad Uttern 6300 handlar om så får du svaret “en stor båt i litet format”. Vilket känns som en väldigt träffsäker beskrivning av båten. Vad vi pratar om är en 6,3 meter lång båt som rymmer det mesta av det som något större båtar brukar inrymma.

Det enda som egentligen saknas för att man ska kunna kalla den för en komplett grundutrustad båt är ett separat toautrymme.

Mikael och Vibeke köpte båten 2005. På motorkassetten hänger en 90-hästars Mariner fyrtaktare från -04, och detta kalas kostade då 195 000 kronor. Och priser kring detta verkar vara normalt om motorn blivit bytt.

Deras båt är den första modellen som levererades med en utvecklad variant av motorkassetten, och enligt Mikael innebar denna förändring att båten fick bättre gångegenskaper än tidigare.

Och apropå gångegenskaper så skriver Uttern i sina broschyrer från 80-talet så här om modellens beteende i sjön: “Skrovet till 630(0) är väl beprövat och visar de bästa egenskaper i hela fartregistret.”

Nja, vänta nu lite. Möjligtvis vid broschyrbildsblankt vatten, men Mikael Kröckel är av en annan åsikt. Han säger det som man hört så många gånger förut om många liknande båtar. Botten är flack och båten blir stampig när vågorna växer. Paret Kröckel har annars inte mycket negativt att säga om båten förutom att det är något lågt i tak.

 

På plussidan finns däremot desto mer. Förpiken är rymlig, och de hyllar också förpiksluckan ut till fördäck, en detalj som 6300 delar med sin systermodell 690.

De nämner också de stora stuvutrymmena ombord som en god egenskap hos båten. Och det är smått fantastiskt hur mycket utrymme det faktiskt finns. Bakom förarstolen finns bland annat en liten garderob där det finns möjlighet att hänga plagg, och stuvfacket för kapellet är också en riktigt läcker detalj som verkligen fyller sin funktion.

När jag kommer på besök bjuds det kaffe i sittbrunnen, och medan det rasslas med kaffepanna i pentryt hinner jag sitta ner och känna in båten. Och på något sätt känns den trots sina dryga 20 år på nacken fortfarande modern. Förmodligen har det också något att göra med att det här är ett välskött exemplar som dessutom fått gott om omvårdnad den senaste tiden.

Förpiken har fått nya dynor och gardiner och på durkarna ligger nya mattor. Dessutom har båten fått ett nytt kapell som fullbordar intrycket av att det är ett riktigt fint exemplar.

Mikael och Vibeke har också gjort några mer subtila moderniseringar av båten. Botten är epoxibehandlad, på badbryggan sitter ett elektriskt ankarspel och styrningen är numer hydraulisk.

Men den kanske mest intressanta förändringen ombord rör kylmöjligheterna. Ursprungligen kunde 6300 utrustas med ett 42 liters elkylskåp (även gasolkyl gick att köpa). Men Mikael upptäckte att om han tog bort en list vid urtaget för kylen så fick det plötsligt plats ett 85-liters skåp istället.

Det kallar jag förbättring.

UTTERN 6300

Längd: 6,30 meter

Bredd: 2,65 meter

Djup: 0,40 meter

Vikt: 1 200 kilo

Kojplatser: 4

Vattentank: 45 liter

Bränsletank: 150 liter (rostfri)

Motoreffekt: Utombordare max 120 hästkrafter/89 kilowatt

Toppfart: Med 90 hästkrafter och två personer cirka 26 knop

Konstruktör: A. Sandström

Tillverkare: Uttern Båtar AB, Norrlångträsk

Tillverkningsår: 1985-1994

Tillverkade båtar: –

Begagnatpris: 150 000-200 000 kronor

Av: Jens Augustinsson

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Jens Augustinsson • 2009-07-08
ArtiklarpraktisktbatagandebegagnatKöpguiderMotorbåt
Scroll to Top