Kronborgs placering där Öresund är som smalast gör att detta mäktiga renässansslott syns på långt håll. Foto: Jonas Arvidsson

Resmål

Ta båten runt Danmarks riviera

Denna vackra del av Danmark kallas ofta för den danska rivieran, och det förpliktigar. Flärden från den riktiga Rivieran vid Medelhavet må saknas, men en fin sommar är det få platser som kan erbjuda så fina stränder, och semesterstämningen är något helt eget.

Text: Jonas Arvidsson • 2023-07-25 Uppdaterad 2023-07-23

Första gången vi kom med egen båt till Gilleleje var 1995. Vi kastade loss i Grenå i strålande sol men blev överraskade av dålig sikt halvvägs. Detta var tiden innan det fanns kartplottrar och mobiltelefoner med inbyggd gps. Deccan – dåtidens elektroniska navigationshjälpmedel – ledde oss rakt på Gillelejes angörings­prick, och sedan var det lätt att hitta in i hamn.

Denna gång kom vi från Anholt och vädret var betydligt bättre. Under åren har vi sett samma utveckling i Danmark som på Västkusten: det börjar bli trångt i hamnarna på sommaren. Gilleleje är en stor fiskehamn där man använder den inre delen som gästhamn på sommaren. Detta innebär att det oftast är långsides tilläggning längs kajerna som gäller. Med allt större nöjesbåtar blir det också knepigare att hitta en bra plats, men plats finns det alltid. Med vår 29-fotare brukar det aldrig vara några problem.

Hamninfo Danmark

» Uppdaterad information finns på havneguide.dk. De flesta danska hamnar har systemet med röda och gröna skyltar om det inte finns dedikerade gästplatser.
» Ladda gärna ner DMI:s app för danska väderprognoser.
» Kommas Havnelods är den tryckta bibeln för segling i Danmark. Den har även bra beskrivningar av tyska Östersjöhamnar, om du funderar på att segla längre söderut.

Gilleleje är Själlands största fiskehamn med varv och verkstäder. Med de allt större begränsningarna för fisket, och minskade kvoter, har även här antalet båtar som bedriver yrkesmässigt fiske minskat och det landas inte lika mycket fisk längre. Som på så många andra platser satsar man nu istället mycket på turismen, och det är inte bara seglare som rör sig i hamnområdet på sommaren. En fantastisk sandstrand, flera restauranger med allt från sushi till den alltid närvarande rödspättan och livsmedelsbutik i hamnområdet gör att man kan tillbringa många lata dagar här. 

Norra Själland är en enda lång sandstrand avbruten av några samhällen. Här syns Gillelejes Vesterstrand och inseglingen till hamnen med Kullabygden i bakgrunden. Foto: Jonas Arvidsson
Under högsäsong är Gilleleje en mycket populär hamn. Räkna med att få ligga i bredd, speciellt om du har en större båt. Foto: Jonas Arvidsson

Vill du röra på benen är vandringen österut längs stranden till Nakkehoved fyr ett bra avbrott mot hamnlivet. Det är en mycket vacker promenad i lummig omgivning. Kullabergs mäktiga silhuett syns hela tiden, och det är just här som den norra gränsen för Öresund går – mellan Gilleleje och Kullabergs spets. Sedan tar Kattegatt vid. Fyren är öppen för besök, och det finns ett litet museum. Glöm inte att handla med mat och dryck innan du lämnar Gilleleje, gärna wienerbröd med chokoläääde som Skumberg säger i Solstollarna (om det nu finns någon kvar som kommer ihåg detta).

RESMÅL: Österlens stolta huvudstad

Efter några dagar i hamn fortsätter vi den korta sträckan till Hornbeck. Här är det en helt annan stämning. Hamnen och byn är betydligt mindre än Gilleleje, så här finns det mest badsugna barnfamiljer eller festande ungdomar. Gilleleje är tydligt präglad av fisket och hamnen, Hornbeck har istället en tydlig atmosfär av badort. Hamnen i Hornbeck har fasta gästplatser i den yttre bassängen med akterpålar, så det får bara plats ett begränsat antal båtar. Annars är det en välskött liten hamn med den service man kan behöva. Platsen att hänga på ligger några minuters promenad från hamnen. Det fedtede hjørne serverar dricka och streetfood under en stor del av dygnet.

Seglingen från Hornbeck till Helsingör är alltid intressant. Strömmen kan vara stark i Öresund, speciellt utanför udden där Kronborgs slott står, och den är inte helt enkel att förutspå. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har en översiktlig strömprognos på sin hemsida, men det finns många lokala avvikelser. Nu ligger Helsingörs Nordhavn strax norr om Kronborg, så seglingen från Hornbeck brukar inte bjuda på några överraskningar på sommaren – räkna med svag motström som ökar något ju närmare Helsingör du kommer. Statistiken säger att strömmen i Öresund sätter norrut cirka 70 procent av tiden under sommarmånaderna.

Det fedtede hjørne i Hornbeck lockar folk större delen av dygnet på sommaren, med streetfood och barer. Foto: Jonas Arvidsson
Det gamla varvsområdet i Helsingör är helt förvandlat till museum, kulturhus och restauranger. Här finns också hamnplatser för båtar större än 15 meter. Foto: Jonas Arvidsson

Helsingörs Nordhavn är Danmarks största. Gå in så långt som möjligt och spana efter en grön skylt. På hamnområdet hittar du all service du kan önska, inklusive butiker, fiskaffär, segelmakare, båttillbehör och restauranger. Och byggnaden som var polisstation i tv-serien Morden i Helsingör.

Kronborgs slott syns på långt håll. För min egen del är detta en känd silhuett sedan barnsben. Född och uppväxt i Höganäs har Danmark och Helsingör alltid varit närvarande. Vi tog regelbundet färjan från Helsingborg för att handla kött, mjöl och smör. Kronkursen var fördelaktig då. Idag är det tvärtom, så nu är det danskar som åker till Sverige för att handla billigt. Det enda som är prisvärt för oss med lön i svenska kronor är alkohol, och utbudet av sådana butiker nära färjehamnen är stort.

LÄS MER: Gullholmen – en av pärlorna på bohuskusten

När du är klar med Kronborgs slott är det inte långt in till Helsingörs centrum. Du börjar med att passera det gamla varvsområdet. Som på så många andra platser är detta helt omgjort till kulturcentrum, museum och restauranger. På bryggorna ligger några veteranbåtar, och har du en båt som är längre än 15 meter är du välkommen att lägga till här.

En av attraktionerna i Helsingörs Nordhavn är Öresundsakvariet. Här finns det både attraktioner inomhus och utomhus. Strandkrabborna åker upp och ner hela sommaren. Foto: Jonas Arvidsson

Hjärtat i centrala Helsingör är gågatan Stengade och Axeltorv. Här hittar du allt från mat till kläder och givetvis en massa kaféer och restauranger. Till skillnad från de flesta svenska städer finns här ett flertal slaktare, ostaffärer och bagerier. 

Det är enkelt att tillbringa några dagar i Helsingörs Nordhavn. Precis norr om hamnen ligger Gummistranden. Detta kan tyckas som ett besynnerligt namn för en fin badstrand, men 1935 startade det Helsingborgsbaserade gummiföretaget Tretorn en fabrik här. Den lades ner på 1970-talet och det finns inget kvar av den, men namnet lever kvar i folkmun. Vid stranden ligger Marienlyst strandhotel med en av de bästa restaurangerna i området (och priser därefter).

Vår semester i Danmark är slut för denna sommar. Nu är det dags att vända hemåt, och den första utmaningen blir att korsa världens mest trafikerade sund. Seglingen över till Helsingborg är kort, men det gäller att ha full koll på den täta yrkestrafiken. Är det Rivieran vi lämnar? Detta är en mycket trevlig kuststräcka som har mycket att erbjuda semesterseglaren, men turistbranschen bör kanske hitta på en annan marknadsföringsslogan. Vi har seglat ett par somrar längs den franska Rivieran och har inte svårt att se några likheter. Stränderna längs norra Själland är bättre, och det är ju bara Danmark som har danskt hygge!


Text: Jonas Arvidsson • 2023-07-25
ResmålDanmarkResmål
Scroll to Top