ArtiklarCatalina, trimplanen förbättrade sjöegenskaperna
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vi är tre i familjen, så några problem med utrymmen i Catalinan har vi inte, säger Gösta Sandberg 33, från Stockholm. Sjöegenskaperna förbättrades avsevärt sen vi satte på trimplanen.
Vindö 40, Monsun 31, Forgus 31
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Tre utsökta långfärdsseglare, cruisers, i en rättvis men kritisk jämförelse. Vindö 40, Monsun 31 och Forgus 31, tre Orustbyggen där träbåtskänslan tagits tillvara mycket fint. Även denna test resulterade i tre vinnare.
Curtevenne 830 ak, tuff holländare med stål i skrovet
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Stål är ett tämligen missförstått och misstrott material då det gäller nöjesbåtar. Här har vi hittat en holländsk nykomling som bör kunna rätta till missförstånden. "Curtevenne 830 ak" visade sig vara en robust liten tuffing med familjekryssarens alla goda egenskaper. Något att hålla i, både i storm och stiltje.
Smådieslar: Här kan du bli lurad på effekten!
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
"Skåda icke given häst i munnen" på står ett gammalt ordspråk. Men det gäller inte för moderna dieselhästar, där man tvärt om bör vara extra noga med att kontrollera vad hästkrafterna egentligen betyder. Det finns nämligen mer än ett sätt att se på effekten.
Tre moderna motorkryssare
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Svensk standard contra dansk Deluxe. Första klass är alltid dyrare. Så även när det gäller motorbåtar. I vårt provexempel blev det också ganska stora skillnader. Från 16.000 till 30.870 kr metern, närmare bestämt.
Ohlson 22, Bellona 23, Albin-Viggen
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Det finns gott om båtar att välja mellan i storleksklassen 6-7 meter. Vi tog ut de argaste konkurrentbåtarna Bellona 23, Ohlson 22 och Albin Viggen.
Nord 80, Bianca 28, Ohlson 28
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Fyra familjehavskryssare runt 8 meters längd. Ritade av tre olika konstruktörer med var sin uppfattning om hur en välseglande båt för familjebruk och med kappseglingspotetial ska se ut.
Maxi 87, Scampi 30, Ballad
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
De tre vassaste halvtonnarna Maxi 87, Scampi 30 och Ballad seglade och jämförda samtidigt på öppna havet vid Vinga. Resultatet blev synnerligen intressant. Seglingsmässigt är båtarna fantastiskt lika. Det som till slut fäller avgörandet är inredningarna. Och här vinner Scampi.
Bellona 23
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Bellona 23 är en lagom stor båt för en familj på fyra personer. Betoningen ligger mer på seglingsegenskaper än på den barn- och familjevänliga utformningen. Man kan säga att Bellona 23 är en hygglig kompromiss - ur familjesynpunkt.
Albin 79, toppseglare med tveksam inredning
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
En ny Albin-båt. Som prototyp känd för sina goda seglingsegenskaper, i serieproduktion med en annorlunda inredningslösning. Kommer Albin 79 att bli lika populär som sina föregångare i Albin-familjen? Här är vår testrapport efter fyra dagars segling med båten.
Aphrodite 25
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Beaufort 800
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Beaufort 800 Comfort, som premiärvisades på den flytande finska båtutställningen i Saltsjöbaden, är ett mycket elegant exempel på den moderna salongsbåten, en båttyp väl lämpad för våra opålitliga somrar...
Viggen, trång eller rymlig?
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Viggen - lagom för två vuxna. Fungerar för 6-8 personer. Ägarnas omdömen när det gäller rymligheten i Viggen skiftar. Alla är dock överens om att den seglar bra - antingen man nu väljer den äldre modellen från Karlskrona-varvet eller den moderna versionen med dela lateralplan (separat köl och roder) från Albin Marin.
Dufour 24, Nordic 79
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Dufour 24 - franskt försök att konkurrera med Maxi. Nordic 79 - tidlös kabinbåt med träkänsla.
Albin 25 de Luxe
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Albin 25 blev en succé redan när den presenterades för snart åtta år sedan. Sen dess har mer än 2.000 båtar sålts. Förbättringar har gjorts, den största kom förra året med den starkare motorn, som är en av finesserna med nya Albin 25 de Luxe. Trots att konkurrenterna är många tuffar Albin vidare - nu som familjekomfort i 11 knop.
20 motorer under 10 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Här märks skillnaden först när det blåser. Det såldes nästan 28.000 snurror i klassen 2-10 hk under förra året i Sverige. I den här klassen vimlar det av kända och okända fabrikat, vilket för det svårt för båtägaren att hitta den bästa snurran till sin båt. Här har vi provat 20 av marknadens snurror i denna effektklass, dels på rodd- och snurrebåten Askeladden 14, dels på segelbåten Albin-Viggen.
Flipper 700, ett lyckokast tack vare bottenformen
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
En helt ny bottenform är en av detaljerna som gör Flipper 700 till en annorlunda kabinbåt. Mycket tack vara den tillhör båten en av marknadens driftbilligaste familjebåtar. Det visar siffrorna från våra mätningar, som gjordes i samband med våra testdygn ombord på båten.
Snurreprov del 2: 10-20 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Köp aldrig för liten snurra! Det lönar sig dåligt. Det är ett av många intressanta slutomdömen man får efter detta stora snurreprov. De största motorerna kostar bara några hundralappar extra. Farten blir högre och bränslekostnaden densamma!
Compis, annorlunda skrov ger snabb och mjuk gång
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
För att vara en modern familjehavskryssare har Compis ovanligt slanka linjer i skrovet. Detta och ett skarpt förskepp ger henne snabb och mjuk gång i sjö. Det fann vi under en tvådagarstur med båten i Stockholms skärgård i vinter.
Snurreprov del 1: 20-30 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
I det största test av utombordsmotorer, som någonsin genomförts av Båtnytt, har 42 av marknadens snurror upp till 30 hk effekt fått visa vad de går för. Här börjar vi med att redovisa resultaten från den största gruppen. Fortsättning följer i nästa nummer av Båtnytt

Filtrering

Kategori
Tagg

Skribent