ArtiklarChrysler 70 hk, motortest
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Den här motorn är den mindre av Chryslers två 3-cylindriga motorer. Vi har under säsongen -70 kört motorn 100 timmar.
Båtnytt kollar tio jollar
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Marknadens minsta båttyp, jollen, är åter föremål för en ordentlig provning. För cirka två år sedan provades tretton av marknadens jollar, nu har vi samlat ihop ytterligare tio till ett jämförande test. Våra resultat efter dessa tester visar att tillverkarna skärpt till sig betydligt. Jollarna har blivit stabilare och något flytriktigare. I denna omgång har vi även släpprovat samtliga jollar, intressant speciellt för ägare till båtar med måttliga fartresurser.
Årets båt i Båtnytt 1971: Crescent 520
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
För tredje gången har Båtnytt valt Årets Båt. Båtnytt har lanserat denna utmärkelse för att uppmuntra produktionen av prisvärda familjebåtar. Vid första valet - 1969 - valdes Albin 25 och Sagitta 20 till årets motor-respektive segelbåt, i fjol blev det Nimbus 26 och Trisskryssaren, som vann denna utmärkelse. 1971 föll valet på Crescent 520 som också får representera årets populäraste båttyp - samt nya Albin Viggen.
Lita lagom på hjälpsnurran
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vi har provat 2 - 4 hk snurror på en PoP 16:2 och 3 - 10 hästars utombordsmotorer på en IF-båt. Provresultaten blev anmärkningsvärda - det visade sig att de större motorerna bara gav en liten fartökning och därtill ansträngdes långt över vad som är lämpligt. Snurran på segelbåten är till för att underlätta manövrer i trånga hamnar samt vid stiltje. Den saken klarar också småmotorerna, men gäller det hög sjö och hård vind så seglar man - där ligger snurran i lä.
Amigo 23
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Även små båttillverkare kan konkurrera med de stora. Det har Arne Arksunds båtbyggeri på Öckerö i Göteborgs skärgård bevisat med den långkölade familjeseglaren Amigo 23.
Sex snurror, 6-8 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
I förra numret av Båtnytt redovisade vi resultaten från ett test med snurror upp till 5 hästkrafter. Nu har turen kommit till nästa grupp utombordsmotorer, effektregistret 6 - 8 hästkrafter. Urvalet är denna gång blygsammare. Medan det finns en uppsjö av olika snurrefabrikat i effekter under 5 hk är den här snurrestorleken mindre representerad av uddamärken. Vi har valt ut sex av de populäraste och mest sålda märkena och provat dem på en liten snurreroddbåt. Ett intressant prov från flera synpunkter...
Écume de Mer, vass fransyska
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Många av de havskyrssare som finns på den svenska marknaden är konstruerade nästan enbart för havskappsegling. En av de många är den franska kvartstonnarbåten Ècume de Mer.
Coronet Playmate
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
En av årets mest sensationella prissänkningar genomfördes av danska Botved Boats när man sänkte priset på Coronet Playmate från 32.630 kr till 19.950 kr.
Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. "Fyra med topp!"
Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. "Fyra med topp!"
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Hardtopbåtarna tillhör de senaste årens stora försäljningssuccéer. Vi har provat fyra populära båtar av denna typ - Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. Båtarna har körts med den effekt som tillverkaren rekommenderat, och fartvärderna är därför inte jämförbara.
Coronet Houseboat, huset på havet
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Hårdtest i 18 knop med Coronets nya husbåt. Är husbåten något för svenska vatten, eller är det en amerikansk drömbåt för bryggseglare?
Albin O-22
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Under hösten 1969 presenterade Albin Motor i Kristinehamn sin nya bensinmotor Albin O-22 på 12 hk. Det är en vidareutveckling av Albin O-21, som försetts med en del finesser. Båtnytt har provkört motorn, som låg monterad i en motorbåt typ Albin 21.
Amazon 31
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Amazon 31 är en av de mera uppmärksammade engelska nyheterna bland stora motorbåtar det senaste året. Båten är påfallande "oengelsk" till sin formgivning.
Chrysler 35 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Chrysler 35 hk är en av marknadens populäraste utombordsmotorer i storleksklassen. Motorn har funnits i tre år, nu inför 1970 presenteras den för fjärde året i så gott som oförändrat skick. Båtnytt har provkört en 69 års modell under en hel säsong i sammanlagt 150 timmar.
First 285, världens största 8.5-metersbåt
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
För ett pris av 312.000 kronor får båtköparen världens förmodligen rymligaste 28-fots familjeseglare. Med ståhöjd både i pentryt, på toaletten och i akterruffen. Med navigationsbord, tryckvatten och en rad andra finesser. Frågan var om nya First 285 fungerar som semesterbåt för fyra? Och hur en så hög och bred båt uppför sig för segel. För att få svaret testade Båtnytt First 285 i somras. Både under kappsegling och semestersegling. Man får mycket båt för pengarna.
Båtnytt provkör Fortuna
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Fortuna från Blekinge Glasfiberindustri AB är en rejäl familjebåt av traditionell typ, en halvplanande, dubbelruffad båt med goda utrymmen ombord. Den är byggd med tanke på fordrande båtfolk och ger ett intryck av att vara en väl genomtänkt konstruktion.
Albin 21, Fjord Wing, nästa års båtar
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Nu på höstkanten duggar nyheterna tätt. Vi har tittat på två av nästa års nyheter, som utan tvivel kan betecknas som ett par av 1970 års mest intressanta båtar, Fjord Wing och Albin 21.
Fem snurrebåtar i test
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vi har provat fem stora snurreroddbåtar. Flytförmågan var i regel god, men i ett par fall var det helt omöjligt att vända båten sedan den kantrats. Det räcker inte bara med att kräva en viss flytkraft när det gäller en båt som skall vara säker. Den måste också kunna vändas om den hamnar med kölen i vädret.
8 Gummibåtar från 400 till 3.000 kronor
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Kan vi lita på gummibåten? Först skall anmärkas att dessa båtar inte är några livräddningsflottar, utan en helt ny typ av båt. De är mycket vanliga nere på kontinenten, där de är ett mycket populärt alternativ till vanliga båtar.
Colin Archer kommer tillbaka
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Colin Archer - hans båtkonstruktioner kan göra många seglare saliga av lyckokänsla. Colin Archers båtar var de sista riktiga sjöbåtarna, säger man. De var båtar som enbart var byggda för kombinationen fart, utrymme och goda sjöegenskaper. Båtarna konstruerades innan kappseglingssportens olika mätningsregler blev avgörande för båtutvecklingen.
12-timmarstest, hur håller standardbåten
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vi börjar vår serie 12-timmarstest med tre sportbåtar av jämbördig typ. Crescent 54, Concorde och Observer

Filtrering

Kategori
Tagg

Skribent