ArtiklarMaxi 80 racer, för kappseglaren
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vilken fart! Aldrig förr har vi seglat så fort i en kölbåt. Nya Maxiracer lättar från sjöarna och surfar i rasande fart för spinnaker och i havssjö när det blåser 10 m/sek.
Finnfire 33, en verklig kappseglare
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Sedan vi rapporterade om vår långtestbåt Finnfire 33 har en hel del hänt. Vi har hunnit kappsegla med den tre gånger. Framgången har varit växlande. Men vi har kommit underfund med att Finnfiren är en verkligt fin kappseglare.
"Rynkorna" bäst för fartbåten
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
"Skrovrynkor" modell fiskfjäll är ingenting nytt och har redan hunnit visa sitt värde i fartfyllda sammanhang. Men vi var också nyfikna på hur de fungerar vi sjunkande fart och ökande belastning. Därför kördes ett separat prov i "100-timmarstestet". Och resultatet blev faktiskt ganska förbluffande.
Comfort 34, fin blandning av cruiser och racer
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Från Sverigevarvet - dvs Sweden Boats i Stenungsund - kommer Comfort 34, en båt, som vänder sig till seglare med stora anspråk på bekvämlighet och hyfsade seglingsegenskaper. Tillsammans med John Albrechtson tog vi oss en närmare titt på båten.
På båtmässa i finska Åbo
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Vårt finska broderland expanderar starkt på båtsidan. Utbudet av nya, avancerade modeller är jämförelsevis stort - och de hittar köpare. Båtnytt har varit på båtmässa i Runsala utanför Åbo och inspekterat det senaste i båtväg. Avance 36, Marino 23/DL, Buster R, Myrsky Janne
Albin 23, mera originell än praktisk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Hon kom, hon sågs - men inte blev det en fullständig och helt övertygande seger. Det finns många frågetecken omkring den länge aviserade "folkmotorbåten" från Albin.
Finnfire 33, vår kappseglande provbänk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Sällan eller aldrig har vi haft en så förnämlig plattform att prova utrustning, segel och elektronik på. Vår Finnfire 33 kommer att havskappseglas och alla iakttagelser skall rapporteras fortlöpande.
Med full fart till Fiskeskär eller sakta och säkert i snipa?
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Sportfiske räknas som en av våra större "folkrörelser" och allt fler av dess entusiastiska anhängare söker sig till havs, gärna i egna flytetyg. Båtar och fiske hör ihop, men inte vilka båtar som helst.
Banshee, Laser, Triss Racer - vilken är bäst?
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
På bara ett år har Laser blivit en av världens, och även Sveriges största jolleklasser. Varför, undrar många och tål den att bli jämförd med konkurrenter som Triss Racer och Banshee? Vi analyserar båtarna ingående och fick ett inte oväntat svar.
Min båt: Coronet 21 DC
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Fantastiska sjöegenskaper, bullret irriterande, 120 hk för lite, inga problem, kungen bland båtar. Åsikterna är många bland Coronet 21 DC-ägarna.
Båtnytt provar Comfort 32, Flipper 850 och Day-Cruiser
Båtnytt provar Comfort 32, Flipper 850 och Day-Cruiser
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
De flytande båtmässorna hör hösten till. Långedrag och Riddarfjärden här hemma, Southampton i England, alla med massor av nya modeller. De här sex sågs på Allt på Sjön.
Stortest: Sju kvartstonnare för familjen
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Båttest av Facil, Albin 79, Bianca 28, Jamsine 25, Accent, Guy 28 och Becker 27. Är kvartstonnaren lämplig som familjeseglare? Svaret är utan tvekan ja. En mycket viktig aspekt när man ska till att köpa båt är hanterligheten. En kvartstonnare är smidig att hantera: i hamn vid tilläggningar, i vikar när man ankrar upp, när man seglar vad gäller segelskifte och skotning.
Bellona 29, Comfort 30, Granada 31
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Bra att bo i, men illa rustade för havssegling. Bellona 29, Comfort 30 och Granada 31, tre 130.000 kronors havskryssare för familjebruk. Fem kojer, ståhöjd, dinette m m. Men hur fungerar båtarna i hårt väder? Testlaget seglade de här tre båtarna och kom till slutsatsen att de är mer gjorda för sommar och sol än för tuff segling på havet.
Styrpulpetbåten - vattnens snabba skottskärra
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
I stort sett hybrider med otympligt namn. Men samtidigt också små opretentiösa och tuffa båtar, som både kan gå fort, lasta tungt, och användas till praktiskt taget vad som helst. Vi valde ut tio exempel i femmetersklassen och ställde dem mot varandra.
Albin 57, mycket båt för priset
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Under pompa och ståt visade Albin Marin sin nykomling Albin 57 i samband med invigningen av den nya fabriken i Kristinehamn. Den här båten innebär en hel del nytänkande från Albins sida.
Coronet 31 AFT Cabin
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Coronet 31 AFT Cabin, välkänd båt som blivit billigare! Dieselversionen av 31 fotaren har vi testat tidigare. Nu körde vi bensinmodellen, som just blivit 50.000 billigare.
100-timmarstest, snurror
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Att motormakarnas effektsiffror är relativa, det vet vi redan. Inför långtestet duger dock bara direkt jämförbara värden. Därför satte vi först snurrorna i provbänken.
Aphrodite 101
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Den moderna familjesegelbåten. Så vill Jan Kjærulff själv beteckna sin Aphrodite 101, en långsmal mycket välseglande och imponerande välinredd båt.
Min båt, Comfort 30
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Jag är mycket nöjd med min Comfort 30, Det är en bra båt. Det är egentligen bara en sak som jag undrar över: "var håller alla Comfort-ägare hus"? Nästan varenda ny båt får snabbt ett eget förbund. Men Comfort som funnits i många år på marknaden har inget förbund. Det tycker jag att tillverkaren borde ha fixat. Det är konsthandlare Gunnar, 49, i Täby som tycker till. Kanske tankarna föder ett Comfortförbund i sommar, vem vet.
Uttern 630, Monark 585, Flipper 620
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
"Kapell för troende och småbåtsboende..." skaldade testlagets lustigkurre. Det ligger en hel del sanning bakom skämtet. De tre båttyper vi provad avhänger i stor utsträckning på ett kapell för att fungera. Och förvandlar därmed den gamla campingbåtens primitiva boende "ombord" till något som närmast påminner om en tälttillvaro i renaste lyx.

Filtrering

Kategori
Tagg

Skribent