ArtiklarF 12 Fajak, snabb och säker
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Frisk byig vind på Nämdöfjärden gav oss tillfälle att ganska ordentligt känna på F 12 Fajak, en liten kölbåt som trots sina små dimensioner förenar en överraskande rymlighet inombords med goda fartegenskaper och en respektingivande säkerhet. Det var en bekantskap väl värd att göra.
Bohus-snipa, Fjordling 17
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
En ständigt aktuell fråga: vilken båttyp är sjövärdigast? Vi har provat två helt skilda båttyper - en Bohus-snipa av trä och en Fjordling 17, fiberglasbåt med djup v-botten. - i havssjö med vindstyrkor på mer än 15 meter per sekund! Resultatet av denna jämförelse intresserar oss alla.
Draco 2700 Sterling
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Dracos nya 20-fotare är en snabb och bränslesnål kabin/daycruiser med en stor och bekväm sittbrunn, och ett styvmoderligt behandlad försalong och en förarplats som är ett offer för formgivarens penna. Kvaliteten är som alltid när det gäller Draco mycket god.
Arden 4, skotskt enkel men robust
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Arden 4 testade vi genom att i årets Gotland Runt gasta ombord i Robert L Lobells Fiona, som seglade i klass V och belade andraplatsen där. Ett omväxlande väder gav rika tillfällen att lära känna båten. Betyget blir att båten som sådan är styv, välseglande och mycket värdig, rymlig och välinredd, men att det brister åtskilligt i fråga om utrustningsdetaljer och finish; särskilt inombords är de dåliga.
Contest, Holländare i toppklass
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Holländarna har fått gott namn om sig när det gäller segelbåtar av fiberglasarmerad plast.
BB-17, billig norrman
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Storasyster till den på sina håll mycket spridda och populära lilla norska BB-11 är BB-17, en kraftigare, ruffad båt med större segelyta och betydligt bättre seglingsegenskaper.
Båtnytt testar: Carita från Åbo båtvarf
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
I stort sett bygger Åbo Båtvarf ganska traditionella båtar, men Carita får väl betecknas som en lite modernare särling i varvets båtproduktion.
Bosun, brittisk i varje tum
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Segeljollen Bosun, konstruerad av självaste Ian Proctor, är den brittiska flottans nya svävnings- och reaktionsbåt, utvald bland många medtävlare. Brittisk i varje tum, av hög kvalitet i såväl bygge som utrustning, väl genomtänkt i alla detaljer, stabil och något tung, men en i sitt slag mycket god seglare. Ingen racingjolle just, men desto säkrare.
Botten opp för 10 roddbåtar
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Det finns ingenting som heter bara en "roddbåt". Roddbåten är en viktig båt. Är den som den ska vara är den toppen, är den inte det är den livsfarlig. Den är vanligast av alla båtar och sätts ofta i händerna på ungt folk och folk utan sjövana, ofta används den för ändamål och i vatten som den inte är avsedd för.
Finmar Cabin, liten god sjöbåt
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Finmar & Pemar i Åbo i Finland har både glasfiber- och träbåtar i sitt program. Finmar Cabin är en av de minsta kabinbåtarna på den svenska marknaden i dag och finns både i snurre och utombordsversion.
CUB 17, snabb, sjövärdig sportkabin
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Umeå Skidfabrik har beslutat bli båtbyggare och byggsatstillverkare av storformat. Tidigare tillverkade man ett par mindre båtbyggsatser mest för att ha full sysselsättning året om på skidfabriken. Men nu satsar man på två nya, moderna båtar - Cub 15 och Cub 17, som verkar ha goda möjligheter att gå hem.
CUB 15, prisbomb från Umeå
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Umeå Nya Skidfabrik började, som framgår av namnet, att tillverka skidor. Men eftersom detta arbete var så typiskt säsongsbetonat, började man för en del år sedan att tillverka båtbyggsatser för att ha full sysselsättning året om.
Fjordling 17, mjuk men känslig för belastning
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Man kan inte få allt här i världen. Fjordling 17 är en av de trevligaste båtar vi kört, den har djupt V och påfallande mjuk gång i nästan all slags sjö och den är vettigt planerad inombords. Men även solen har sina fläckar.
AL 30, ny svensk kryssare
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
AL 30 heter en ny konkurrent om köparna till större motorkryssare. En aluminiumbåt med moderna skrovformer, byggd av kunniga metall- och träarbetare med en välkänd båtkonstruktör som rådgivare. En intressant kombination och - som det verkar - lyckad.
Formula 233, sport i toppklass
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Formula 233 har utomordentliga giregenskaper med gott grepp utan släpp eller kavitering på någon punkt.
Havs-Fidra, månadens båt
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Havsfidra är den tredje versionen av Fisksätras robusta kosterbåtstyp i fiberglasarmerad plast.
Fyra snurror till 10 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
8 till 10 hk är en vanlig motorstorlek på sportfiskebåten och den större roddbåten. På svenska marknaden finns fyra snurror i den storleksklassen, en svensk - Crescent, och tre amerikanska Evinrude/Johnson, Mercury och West Bend. Ytterligare en modell finns - McCulloch 9,5 hk, men fabrikens produktion räckte inte till för Sverige-export i år. Vi har grundligt testat kvartetten och på följande tre sidor finner ni vår testrapport.
Utombordsmotorer kring 20 hk
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Utombordsmotorernas effektgrupp omkring 20 hk är intressant speciellt för den svenska snurreköparen. Denna grupp av snurror är den minsta motorstorleken man kan använda på en planande båt, motorerna är relativt billiga i inköp och drift och vi har ett tämligen stort urval av lämpliga båttyper för detta effektregister.
Avanti. Snabb och livlig familjebåt
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Avanti betyder framåt och namnet passar båten. Den är livlig, snabb, rolig att segla men också säker och sjögod. En båt för hela familjen.
505, byggd för experten
ARTIKEL FRÅN Livetombord.se
Det är nu endast att konstatera att den engelska racerjollen 505 (Five-O-Five) slagit igenom även här i Sverige. Bara en säsong behövdes för att utvecklingen skulle gå från nästan total obefintlighet till en stabil och väletablerad kappseglingsklass.

Filtrering

Kategori
Tagg

Skribent